27 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Helena överraskades på 30-årsdagen på jobbet

Helena Åhsberg på gården hos Malmens skola där hon jobbat i 30 år. Något hon firades för under torsdagen. Foto: Anders BjörkHelena Åhsberg på gården hos Malmens skola där hon jobbat i 30 år. Något hon firades för under torsdagen. Foto: Anders Björk

Under torsdagen var det exakt 30 år sedan Helena Åhsberg började jobba på Malmens skola. Detta uppmärksammade hennes kollegor som överraskade med tårtor och presenter. - Jag känner mig verkligen överrumplad, sade Helena Åhsberg.

​Helena Åhsberg började jobba på Malmens skola den 27 augusti 1990 och hon har varit Malmen trogen hela tiden sedan dess. Så denna torsdag “fyllde” hon 30 år.

Kom över krisen för 25 år sedan

Innan Helena började på Malmen jobbade hon lite mer än två år som vikarie på Hagaskolan som fritidspedagog, men på Malmen fick hon fast tjänst direkt och var med och startade upp fritidsverksamheten på skolan, den hade inte funnits där innan.

Jobbet är på heltid och arbetstiderna varierar, hon kan börja som tidigast kl 6 på morgonen och slutar som senast kl 18. Det är fritidspedagog som är den huvudsakliga sysselsättningen, men hon hjälper även till i klassrummen under dagarna.

Helena omgiven av rektor Angelica Landmark till vänster och biträdande rektor Jenny Dahlgren Helena omgiven av rektor Angelica Landmark till vänster och biträdande rektor Jenny Dahlgren

​Helena fastslår att hon trivs väldigt bra på sin arbetsplats, enda gången hon funderat på att byta jobb var för 25 år sedan då hon hade sina tvivel om detta yrket var framtiden.

- Jag hade en kris 1995 när jag kände mig utbränd och gick in i väggen. Vi hade ju bara hand om fritids från början och hade inget med skolan att göra, men helt plötsligt skulle vi börja hjälpa till i skolan också och då tyckte jag att det blev lite för mycket. Så då funderade jag på att byta jobb under några månader, men sen tänkte jag över saken och kom fram till att det är ju ändå det här jag vill göra, och sen vande jag mig med att börja hjälpa till i skolan också, men det var en omställning, berättar Helena.

Ett hårdare språkbruk numer

Vi träffas i lärarrummet. Helena har just blivit överraskad av kollegor som bakat tårtor med hennes namn på, “och så har vi bjudit hit pressen också”, säger rektor Angelica Landmark när undertecknad kommer mitt i firandet. Helena hade inte en aning om det hela och ser överraskad, men glad ut.

Då hon varit med i 30 år har hon sett hur saker ändrats. Vad har ändrats mest?

- Det är nog klimatet, det är ett betydligt hårdare språkbruk bland barnen numer, med en större användning av fula ord. Så var det inte förr.

Lovordar omväxling på Malmen

​Vad är det som gör mest att du trivs här på Malmen då?

- Det kommer nya barn, nya föräldrar, nya rektorer och kollegor. Så trots att jag varit här så länge känns det inte som att jag går i samma hjulspår utan det är nya människor och även förändringar i arbetssätt som kommer med tiden. Det blir aldrig tjatigt.

Överraskningen var en fin gest från Helenas kollegor. Förutom tårtorna och blommor hade de skramlat ihop till ett presentkort för 600 kr på en restaurang i närområdet. Det var som sagt inget Helena räknat med när hon kom på morgonen.

- Nej, nej, jag är alldeles chockad! Det är inte alla som får förmånen att bli firade så här och jag känner mig verkligen överrumplad, avslutar Helena Åhsberg.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-08-27 12:35
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.