28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Johanssons Hardemos bästa halmbärare

Bo-Göran, Emma, Joakim och Karl Johansson visade att Julsta är starkaste byn i Hardemo, slog Lanna och Hidingsta i årets byakamp. Foto Lars LitzénBo-Göran, Emma, Joakim och Karl Johansson visade att Julsta är starkaste byn i Hardemo, slog Lanna och Hidingsta i årets byakamp. Foto Lars Litzén

BILDSPEL. Familjen Johansson från Julsta tog en övertygande seger i byakampen på söndagens Hardemodag. Bland grönsaker, veterantraktorer och goda kakor var de snabbast på att bära stickiga halmbalar.

Hardemodagen vid Bygdegården kunde förstås haft liite bättre väder men en grå himmel avskräckte inte skaror av ortsbor från när och fjärran att som vanligt dyka upp för att träffas och trivas kring kaffebord och ett imponerande utbud av attraktioner.

Hardemo kan tyckas litet men är en socken med en lång historia, så sent som fram till 1952 var bygden en egen kommun och har därför en självkänsla som lever vidare.

Inne i Bygdegården - där det dansas, arrrangeras pubkvällar och i november spelas teater - var det försäljning av hantverk och där provsmakade även en jury nio sorters mjuka kakor. Vinnarkakan var liksom förra året bakad av Matilda Collén och Linn Hulterström och fick lysande omdömen för sin smakrikedom. Kakan - liksom övriga tävlingsbidrag - försvann sedan snabbt på serveringen utomhus.

Schottis med sambarytm

Massor av veteranbilar, traktorer och några tvåhjulingar hade rullat in för publikens omröstning.  Störst och vackrast bland grönsaker kunde man också rösta om - och förstås köpa. Frågesport och hoppborg, pyssel i biblioteksbussen, ponnyridning och skytte,  samt den prestigefyllda bykampen var andra attraktioner under dagen.

Kumla Kultisklubb dansade fram på backen och demonstrerade att schottis mycket väl kan kombineras med sambarytmer! Förhoppningsvis ett sätt att dra till sig yngre danslystna.

Och låt oss inte glömma ett gäng radioamatörer, som visade att man kan få kontakt med hela världen - från Pålsboda till Kuwait och Brasilien - om man sätter upp en hög antenn.

Historisk traktorkaravan

Hardemodagen avslutades traditionellt med att veterantraktorerna puttrade iväg mot Lantbruksmuseet i Mossby. De mekaniska dieseldrivna hästarna var en omvälvande förändring för jordbruket. När kommer eltraktorn och nästa historiska steg?

Laddar spelare...
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-22 22:59
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.