05 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Vill ha kommunhjälp med byta värmesystem

Hardemo Bygdegård är en populär samlingsplats för fester och sammankomster. Foto: Lars LitzénHardemo Bygdegård är en populär samlingsplats för fester och sammankomster. Foto: Lars Litzén

Hardemo Bygdegårdsförening vädjar till Kumla kommun om ekonomisk hjälp med att byta sitt värmesystem som är en gammal oljepanna. Bolagsverket kan stötta med 50 procent av kostnaden förutsatt att Kumla kommun står för 30 procent.

Bygdegården värms idag i huvudsak upp av en oljepanna från 1980.

Hardemo Bygdegårdsförening skriver att man under många år har försökt att samla ihop pengar ut byta ut oljepannan mot ett mer miljövänligt värmesystem. Detta sparsmål har man dock haft svårt att nå upp till och oroas över hur länge oljepannan nu håller.

Största samlingslokalen i Hardemo

Det kostar drygt 50 000 kr/år att hålla bygdegården uppvärmd med oljepanna.

Denna kostnad gör också att man inte har råd att uppgradera köket med en ordentlig diskmaskin vilket inte känns bra när festarrangörer som hyr in sig hänvisas till diskning för hand. Lokalen rymmer 139 personer.

En svängom på gräset utanför Bygdegården vid Hardemodagen 2019. Foto: Lars Litzén En svängom på gräset utanför Bygdegården vid Hardemodagen 2019. Foto: Lars Litzén

“En uppgradering skulle göra lokalen mer attraktiv att hyra och även underlätta vid föreningens egna arrangemang”, skriver Hardemo Bygdegårdsförening i sin skrivelse till Kumla kommun.

Lokalen är den största samlingslokalen i Hardemo och hyrs ut till både fester och föreningar. Det största arrangemanget kring bygdegården är Hardemodagen som anordnas varje år i september, förutom i år då när det likt mycket annat blev inställt.

Total kostnad på 232 000 kr

Föreningen skriver till Kumla kommun att de har för avsikt att skicka in en ansökan inom kort till Bolagsverket om stöttning. Bolagsverket kan stötta med 50 procent såvida kommunen innan sagt att de stöttar med 30 procent. Resterande 20 procent får föreningen betala själva.

Sista ansökningsdag till Bolagsverket är 1 december.

Föreningen har tagit in olika offerter för jobbet och det beräknas totalt sett att kosta 232 000 kr. Det är alltså 30 procent av dessa man hoppas Kumla kommun kan bistå med.

“Med förhoppning om beviljat ekonomiskt bistånd för att få till stånd ett byte under 2021 till ett mer miljövänligt och ekonomiskt alternativ för uppvärmning av Bygdegården”, avslutas skrivelsen som är skickad till kommunen.

Hanna Karlsson är ordförande hos Hardemo Bygdegårdsförening.

- För några år sedan bytte vi tak på bygdegården och det var en jättestor grej för oss. Vi fick då stöttning av kommunen. Om vi inte får hjälp nu? Då får vi ju betala allt själva och det blir svårt att lösa i så fall, säger Hanna Karlsson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-11-21 14:09
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.