Gå till innehåll
Kumla / Näringsliv

Josef Fhager driver sedan 2019 butiken Kumla Cykel & Fritid vid torget. Foto: Anders Björk

Cykelhandlare märker att det stjäls mycket

Publicerad: 16 November 2022 11:29

Att det stjäls väldigt mycket cyklar i Kumla har inte gått ortens cykelhandlare förbi som påtalar att allt färre vill köpa nya cyklar av rädsla för att bli bestulna. - Men det finns många bra lås till cykeln numer, säger Josef Fhager.

Klockan är om några minuter innan 18 under tisdagen och det är dags att stänga för dagen hos Kumla Cykel & Fritid på Köpmangatan. 

Butiksansvarige Josef Fhager plockar in några cyklar från gatan och svarar därefter på frågan om butiken märkt av att det stjäls väldigt mycket cyklar i Kumla.

“Vill gärna ha kvitton”

- Vi märker av det på det sättet att kunder frågar inte lika mycket om att köpa nya cyklar som tidigare, det handlar mer om begagnat eller att man inte vågar köpa någon cykel alls eftersom det försvinner för många helt enkelt.

Många av de stulna cyklarna i Kumla säljs därefter raskt vidare. 

- Vi handlar med begagnade cyklar, men vi försöker kolla upp allt vi köper in och vill gärna ha kvitton. Men det är svårt att veta ibland i hur många led den blivit såld i innan. Men är det för billigt då är det ofta något lurigt bakom. 

Kumla Cykel & Fritid ligger vid torget.

Får ni förslag ibland som känns misstänksamma?

- Ja, det händer och då tackar vi hellre nej. Vi vill gärna se legitimation på alla som säljer och ett kvitto också på cykeln. Speciellt om det gäller lite nyare cyklar, fastslår Josef Fhager. 

“Absolut värt köpa ny”

Även om försäljningen av nya cyklar minskat så går affärerna ändå bra för Kumlas enda cykelbutik. Man servar och reparerar många cyklar, säljer utrustning och säljer begagnade cyklar. 

- Vi har haft full fart över hela sommaren och fram till nu.

Det ska sägas att Josef inte är helt hundra på att nedgången av försäljning av nya cyklar bara beror på att det stjäls mycket i Kumla. Han påtalar att det även kan bero på att många köpte cykel under pandemin.

- Det finns de som tycker att det inte är någon idé att köpa en ny cykel eftersom de tror att den ändå kommer att bli stulen direkt, och det är tråkigt att höra.

Har de rätt i sitt resonemang?

- Jag tycker absolut det är värt att köpa en ny cykel. Men då bör man köpa ett bra lås till cykeln också. Det kostar lite extra, men det finns många bra lås så investerar man i det får man behålla cykeln, avslutar Josef Fhager.

Annons

kumla