Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
På söndag 27 november ordnas en manifestation på Segels torg i Stockholm av kurdiska kvinnoaktivister i Europa. Den ordnas för att stödja de kvinnor som nu kämpar för sina rättigheter med livet som insats i Iran.
Hamina Rasuli från Kumla är en av de kvinnor från Sydnärke som kommer att delta i manifestationen.
– För första gången sedan jag flydde från den iranska regimen för 32 år sedan känner jag hopp om att så småningom kunna återvända till hemlandet. Den här gången kan vi skönja ett slut för regimen, säger Hamina Rasuli.
Det var i september en våg av protester i flera större städer i Iran bröt ut. Det som utlöste protesterna var när den så kallade moralpolisen grep den 22-åriga kurdiska kvinnan Masha Jina Amini för att hennes hijab, en huvudduk för att täcka håret, ansågs otillräcklig.
Moralpolisen slog Jina Amini i huvudet och på kroppen med batong. Det orsakade inre blödningar som ledde till hennes död.
– Det som utmärker den revolution som nu startat är att den inkluderar alla etniska folkslag som persier, kurder, blocher, azerier, araber och turkmener. Men också fackliga organisationer, arbetare och studenter deltar i protesterna, säger Hamina Rasuli. Det är första gången protesterna är så breda. Alla har fått nog.
– Ett sätt för iranska regimen att utöva sin makt är att helt enkelt försöka utrota alla folkslag och religiösa folkgrupper i Iran som är kritiska till regimen. Det är en våldsam förföljelse som pågått i 43 år nu, inte minst av kurder, påpekar hon.
Ett sätt för regimen att utöva förtryck är att förbjuda modersmål exempelvis kurdiska och andra icke persiska språk. Man ändrar skyltar, gatunamn, ortsnamn och liknande som ett led i det.
Arbetslösheten bland kurder i Iran är stor.
– Som kurd får man inte jobb om man inte är öppet regimtrogen. Speciellt inte som kvinna. Får man jobb tvingas man ofta spionera och ange anhöriga. Det gör att många kurder upplever att det inte är värt att ha universitetsutbildning, ungdomar får då lägre utbildning vilket leder till större fattigdom.
Kvinnor, barn och unga är värst drabbade, enligt kumlabon Hamina Rasuli.
– Den iranska regimen har infört lagstadgat våld mot kvinnor. Kvinnor prostitueras lagligt med ett slags religiös lag som kallas siga, ett slags tillfälligt äktenskap. En man hyr en kvinnas kropp under en vis tid, det kan vara från en timme till flera månader, hon blir då hans ägodel som tillfälligt gift.
– Kvinnor utsätts för ett systematiskt förtryck genom regimens krav på obligatorisk hijab. Regimen använder också fängelse och våldtäkt som vapen mot kvinnor som är aktiva för mänskliga rättigheter i Iran.
Att som kvinna bränna sin huvudduk, eller klippa av sig håret offentligt har blivit en viktig symbolhandling under de pågående protesterna.
– Den iranska regimen har svarat som den alltid brukar göra på protester, genom att fängsla demonstranter och skjuta skarpt i folkmassor. Åtskilliga har redan dött, bland dem många barn under 18 år.
Manifestationen i Stockholm på söndag som Hamina Rasuli ska deltaga i börjar i Humlegården
- Sedan ska vi tåga mot Sergels torg. Den är öppen för alla som vill försvara de mänskliga rättigheterna.