Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
27 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Irene gör sista klippet efter 52 år med egen salong

Irene Johansson har haft egen salong i Kumla sedan 60-talet. Men nu slutar hon. Foto: Anders BjörkIrene Johansson har haft egen salong i Kumla sedan 60-talet. Men nu slutar hon. Foto: Anders Björk

Sedan 1969 har Irene Johansson haft sin "Salong Irehn" på Västra Drottninggatan i Kumla. Men imorgon klipper hon sin sista kund. - Ja så blir det, nu har jag bestämt mig, säger Irene Johansson.

Irene började sin utbildning till frisör 1964 och tog examen 1967. Efter att skolan var avklarad jobbade hon ett par år inne i Örebro innan hon 20 år ung hittade lokalen på Västra Drottninggatan i Kumla, vägg i vägg med vår redaktion, och då startade eget.

Föräldrar tyckte hon skulle ha eget

Datumet var 1 januari 1969.

- Varför jag startade eget så tidigt? Det berodde delvis på mina föräldrar som tyckte det, men jag gillade tanken också. Det är väl många ungas dröm att få starta sitt eget.

52 års erfarenhet som egen företagare inom branschen ger naturligtvis en väldig överblick kring hur yrket förändrats genom åren.

- Det var många som kom förr för att bara tvätta håret en gång i veckan, de skötte inte om håret lika bra då som nu och kom hit för att tvätta det. Sen var det mycket mer permanent tidigare, nu är det mer klippning och färgning.

Har trivts bäst vara själv

Ett tag hade Irene tre anställda. Och hon har även utbildat frisörer under åren. Men i många år har Irene nu varit ensam. Att vara ensam är dock inget som känts jobbigt.

- Det har varit min bästa tid. Man rår sig själv och det blir lugnt och skönt att jobba utan massa tjatter. Jag tror också kunder tycker det är extra skönt när det är lugnt omkring.

Kolla in väggarna. De har Irene byggt på egen hand. Ett pittoreskt hantverk. Kolla in väggarna. De har Irene byggt på egen hand. Ett pittoreskt hantverk.

Det är tisdag eftermiddag när undertecknad tittar förbi. Den näst sista dagen för Irene. Egentligen skulle hon haft en kund så här dags, men kunden ringde och avbokade.

Det har blivit några avbokningar under tiden för covid-19, precis som för de flesta frisörsalonger. Irenes sista dag, under onsdagen, är dock fullbokad.

Ser gärna frisör tar över

Det blir ingen gradvis nedtrappning för Irene som frisör i den meningen att hon kommer fortsätta klippa nån dag i veckan eller två. Hon slutar tvärt efter onsdagen. Hur känns det egentligen att sluta så plötsligt?

- Egentligen ville jag inte sluta. Men det är såna oroliga tider och jag som är över 70 år ska egentligen inte hålla på och jobba utan vara hemma. Så det beror väl delvis på det. Nu har jag alla fall bestämt mig, så nu blir det så, fastslår Irene.

Byggnaden där Irene hyr in sig tillhör sedan 2008 Kommunfastigheter. Om det är klart med någon ny hyresgäst efter Irene är oklart, hon säger sig ha frågat om saken, men inte fått något riktigt svar. Irene skulle gärna se att en annan frisör tog över lokalen.

- Det blir ett jättebra läge nu när de bygger ett helt nytt kvarter alldeles utanför. Och är det så att någon vill köpa min utrustning eller inredning kan jag såklart tänka mig det.

Har haft tur med kunder

Det har blivit en och annan kund under åren, och Irene har alltid trivts med sitt jobb.

- Jag har trivts jättebra! Många av mina kunder har även blivit mina vänner och vissa har klippt sig här ända sen jag började. Inte en enda grinig kund har jag haft heller på alla dessa år, så jag är väldigt tacksam mot mina kunder, avslutar Irene Johansson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-12-29 17:38
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.