08 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Häst blir ren när ridhuset julfirar

Julshow i ridhuset vid Folkatorp, Sydnärkenytt på plats.Julshow i ridhuset vid Folkatorp, Sydnärkenytt på plats.

En ren, några tomtar och så Lucia, till häst. Allt kan dyka upp på Folkatorps ridsällskaps årliga julshow. Renen var förstås hästen Tenno, som för kvällen fått tjusiga horn.

Vädrets makter var verkligen inte på föreningens ungdomssektions sida ikväll, med duggregn, lervälling, dimma och beckmörker. Trots det dök något femtiotal föräldrar och andra anhöriga upp i det lilla ridhuset.

– Vi gör väl mest saker som de yngre tycker är roligt, som julshowen och vår ridtävling med käpphästar, berättar en av tjejerna i ungdomsektionen.

– Läger och övernattningar har vi också, utropar någon annan.

Förberedelserna för showen började redan klockan elva på lördagsmorgonen. Hästar ryktades och pyntades med glitter, lucialjus och…Horn. Föräldrar hade bidragit med hembakta lussebullar, kaffe och muffins med illgrön topping. En korvgryta stod också på spisen.

En förening

Folkatorps ridsällskap är en ideell förening som just nu har 312 medlemmar. Med 250 uppsittningar i veckan på vintern och över 300 på sommarhalvåret är det Örebro läns näst största ridskola. Bara ridskolan i Karlslund, Örebro, är större.

– Vi finansierar det hela med medlemsavgiter och ridskoleavgifter. Vi har även ett avtal med kommunen för att tillhandahålla verksamhet, lite som en upphandling av ridskoleverksamhet, säger Jennie Seilitz, som själv rider och är en av eldsjälarna i föreningen.

Nästan fullsatt på ridskolan

Även om ridskolan har i princip fullt och har kö till platserna finns det en del problem.

– Vi arrenderar det här. Vi skulle gärna vilja komma närmare Kumla och samtidigt få till en bättre anläggning. Dels för att ungdomarna då skulle kunna ta sig hit på egen hand. Så här års är det för långt och mörkt att cykla hit, ridskolan ligger sex kilometer från Kumla.

Det är också så att ridhuset i egentligen är anpassat för små shettlandsponnier. Nu har ridskolan framför allt lite större ponnyer. Det som i hästsammanhang kallas för A- och B-ponnyer.

– Det är det största hästar vi kan få plats med i det här lilla ridhuset. Ett ridhus för fullstora hästar är nästan dubbelt så stort, säger Linnea Vannerstedt, vice ordförande i föreningen.

Att det bara finns ponnyer på ridskolan ställer till en del problem.

Viktgräns för vuxna

– Dels tvingas vi sätta en viktgräns för vuxna ryttare. Det kan uppfattas som lite diskriminerande. Våra hästar klarar bara ryttare upp till 80 kilo.

Anläggningens utformning gör också att man inte kan ta emot funktionshindrade.

– Det skulle vi gärna vilja annars.

Folkatorp är just nu den enda ridskolan i Kumla kommun. Den har drivits som en förening i åtta år. Innan dess var verksamheten privatägd. 

– En av våra styrkor är våra ridlärare. De är både välutbildade och mycket duktiga. Just nu har vi två heltidsanställda ridlärare och en som är projektanställd. Det behövs med så pass många ridpass i veckan. I stallen finns 18 ponnyer, som sagt, i varierande storlek.

– Många av de som är aktiva i styrelsen är föräldrar till barn som rider här, men de flesta rider faktiskt själva också. Själv är jag återfalls-hästflicka. Jag lurade med min bonusdotter hit. Vi började då rida båda två, avslutar Linnea Vannerstedt.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-12-21 18:57
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.