Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
30 May 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Häleridömd hade
fullt med stöldgods i bilen

Natten till den 9 september i år skedde inbrott i två bilar i Kumla: på Fabriksgatan och på Västra Drottninggatan. Två personer krossade rutor på företagsbilarna, men båda bilarna var tomma.Ett vittne såg att det var två mörkklädda män med vita skor som bröt sig in i bilarna och vittnet ringde polisen. Några minuter senare kunde polisen gripa två män bara några kvarter från brottsplatsen. En av männen är nu dömd för häleri

I männens bil fanns mängder av stöldgods i form av verktyg och maskiner.
Det visade sig att stöldgodset kom från flera inbrott i företagsbilar som alla ägde rum natten mellan den 8 och 9 september. Bland annat hade männen stöldgods från ett inbrott i en lastbil i Östansjö där det stulits verktyg och maskiner för 15 000 kronor.
Båda männen nekar till att ha begått stölderna. En av männen säger att han blev upplockad av den andre strax innan de greps av polisen. Den andra mannen säger att han köpt verktygen och maskinerna under natten av en annan person.  

Svårt att bevisa

Tingsrätten konstaterar att det är besvärande för de båda männen att de grips bara några kvarter i Kumla från där inbrott i bilar ägt rum. Men åklagaren har inte på ett övertygande sätt kunnat bevisa att det var just de här två männen som slog sönder rutorna på företagsbilarna.
Inte heller har åklagaren kunnat bevisa att det är de båda männen som begått stölderna i närheten av Kumla. Därför döms en av männen (han som berättat att han köpt verktygen och maskinerna) för häleri. Han borde förstått att det handlade om stöldgods. Den andre mannen frias från misstankarna.
Den dömde, en 33-åring hemmahörande i Vara, döms till tre månaders fängelse, för just häleri. Han ska också betala 15 000 kronor i skadestånd till ett av företagen som blev av med sina verktyg, och han ska betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-11-16 6:12
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla