Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
03 February 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Kumlatruppen med fler utövare än någonsin

En av Kumlatruppens grupper tränade under tisdagen i Kumlahallen. Foto: Anders BjörkEn av Kumlatruppens grupper tränade under tisdagen i Kumlahallen. Foto: Anders Björk

Nästan 200 gymnaster finns med och tränar och tävlar hos Kumlatruppen. Numer har man enklare att ta emot alla som vill vara med. Delvis beroende på bättre halltider och fler tränare.

Kumlatruppen har under många år lockat många deltagare och skördat stora framgångar. För tillfället är de 180 gymnaster i olika åldrar som tränar, och vissa tävlar, under klubbens färger. 

Ny årskull tas in varje höst

- Åldern är mellan 6 och 17 år, säger ledaren Therese Pettersson.

Det finns både så kallade basgrupper som tränar, för att det är roligt. Sen finns även tävlingsgrupper. Likt den som är på plats under tisdagskvällen i Kumlahallen vid undertecknads besök.

De olika grupperna hålls relativt små i antalet. Detta bland annat för att ledarna ska hinna med och instruera alla på ett bra sätt. Varje år får en ny årskull börja och då är det först till kvarn som gäller om att få plats. Man har bara möjlighet att ta emot ett visst antal, även om de flesta kommer med. 

- Jag är med på olika träningar i runt 20 timmar i veckan, så det blir en del. Flera av de äldre tjejerna är även med som ledare för de yngre, konstaterar Therese som varit med i över tio år som ledare för Kumlatruppen.

Inte längre så lång kö

Det är alltså truppgymnastik det handlar om vilket innebär att man inte tävlar individuellt utan i lag. De grenar som ingår är trampett, tumbling och fristående. I princip alla som är med i Kumlatruppen är från Kumla, några kommer från Hallsberg. 

Från i somras när det hoppades utanför Kumlahallen. Från i somras när det hoppades utanför Kumlahallen.

Sedan några år håller man nu till i Kumlahallen och tränar. 

- I början var vi i Fylsta och tränade, det var inte så lätt då det är en liten gympasal. Därefter har vi varit i Kumlaby, Skogstorp och nu här i Kumlahallen som är jättebra, fastslår Therese.

Föreningen har vuxit mycket i utövare med åren. Tidigare var det många som ville vara med men inte fick plats, kunskapskrav fanns för att få börja. Men sedan man började med basgrupper har det blivit stor skillnad. Nu har man elva olika basgrupper. 

- Vi försöker ta in så många som vi kan. I höstas kom 30 nya med. För tillfället har vi en kö på mellan tio och tjugo personer. När det var som mest kö var det 80 personer.

Emma och Viola snurrar friskt

Ökade halltider har gjort det enklare att ta emot flera. 

- Dels det och även att vi har fler tränare nu. 

Emma Gustafsson och Viola Forsberg är två av gymnasterna i Kumlatruppen. Emma Gustafsson och Viola Forsberg är två av gymnasterna i Kumlatruppen.

Två av tjejerna som håller på är Emma Gustafsson och Viola Forsberg. De är båda 14 år och har varit med sedan de var sju år. “Jättekul”, säger de samstämmigt om hur det är att vara med. 

Kumlatruppen tillhör Kumla Gymnastikförening. 

Det ser så lätt ut när det hoppas, voltas, snurras och mycket annat. Men bakom färdigheterna ligger såklart mycket jobb både av ledare och utövare. Om minnet stämmer så klarade undertecknad, som en av få i klassen, inte ens av att stå på händer mot en vägg i högstadiet. Det fixar de här atleterna i sömnen.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-01-18 12:37
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla