Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Byrstas frikyrkoförsamling firar 150 år

Trotjänaren Byrsta friförsamling är 150 år, har överlevt pandemin och varje vecka ordnas möten och träffar. Så varmt välkomna, hälsar medlemmarna Viljo Grönfors, Marita Berg, Åke Karlsson, Rainer Lindström och pastor Reinhold Berg. Foto: Barbro IsakssonTrotjänaren Byrsta friförsamling är 150 år, har överlevt pandemin och varje vecka ordnas möten och träffar. Så varmt välkomna, hälsar medlemmarna Viljo Grönfors, Marita Berg, Åke Karlsson, Rainer Lindström och pastor Reinhold Berg. Foto: Barbro Isaksson

De stora tältmötena i all ära, men det är gemenskapen i Byrsta friförsamling som är ”grejen”. Samvaro står till buds för alla och envar, varje torsdag och söndag året om– Det finns inbyggt i denna församling att vi människor ska ta hand om varandra, säger pastor Reinhold Berg.

En välkomnande doft av kaffe möter upp innanför dörren. Från kafé-rummet hörs småprat blandat med glada skratt. Den vänliga atmosfären känns ända ut i hallen.

Men tankarna snurrar i huvudet. Kaffe, prat och skratt – är det här verkligen ett riktigt bönehus? Säte för en av länets äldsta församlingar, till på köpet, med sina 150 verksamma år. 

– Jamen så klart umgås vi! Människor måste få känna tillit, få vara människor med varandra. Byrsta är en fri församling. Det här är ingen religion, det är en relation, förklarar pastor Berg.

Just den här kvällen, när Sydnärkenytt hälsar på, är det ganska lugnt i huset. Förutom Reinhold Berg är hans fru Marita Berg på plats, Åke Karlsson som är ledamot i styrelsen samt Viljo Grönfors och Rainer Lindström från finska gruppen i församlingen.

Du måste inte tro på gud för att komma till Byrsta friförsamling, där ”prackar man inte på någon något”. Relationer måste byggas upp, så även med Jesus, menar pastor Reinhold Berg.   Du måste inte tro på gud för att komma till Byrsta friförsamling, där ”prackar man inte på någon något”. Relationer måste byggas upp, så även med Jesus, menar pastor Reinhold Berg.  
Har renoverat i huset

Under pandemin har vi renoverat och byggt om litegrand här i huset. Vi har fått en större servering, det blev ljusare och luftigare. Det känns bra, säger Marita Berg och visar runt.

Pandemin blev en sjuksäng för församlingen precis som för många andra organisationer i samhället. Men verksamheten somnade absolut inte in för gott. Alla sådana rykten är falska, betonar medlemmarna.

– Vi har inte lagt ned friförsamlingen. Ett programblad är tryckt, och varje torsdag och söndag finns vi här i missionshuset. Det är lätt att komma ihåg.

Träffar varje vecka

Torsdag klockan 18 är det bön. På söndagar är det gudstjänst på finska klockan 15, och motsvarande på svenska klockan 18. Med sång och olika talare. 

Bestämt är också att de ska ha midsommarfirande i Byrsta. På gång är även en slags trivselaftnar för alla som gillar att pyssla, med rubriken Skaparglädje i Byrsta.

Vad händer under ett bönemöte?

Jag brukar läsa ur Guds ord, oftast något från nya testamentet, och förklarar budskapet undan för undan. Sen samtalar vi om det, berättar Reinhold Berg.

– Efter det dricker vi kaffe, och samtalet fortsätter. Vi brukar ta upp dagshändelser och aktuella ämnen. I vår har det handlat mycket om kriget i Ukraina.

Måste du tro på Gud för att komma till Byrsta missionshus?

-Nej, alla som vill får komma hit. Jesus förskjuter ingen människa, försäkrar Åke Karlsson.

Står för kärlek och värme

Reinhold Berg är 60 + och har varit pastor i många, många år. Till Byrsta kom han år 2017.

– Jag har aldrig upplevt så mycket värme som i denna lilla församling. Vi prackar oss inte på någon. Här är människor som är måna om varandra. 

Det kan Viljo Grönfors och Rainer Lindström skriva under på. Tillsammans med sin finska grupp blev de en del av Byrsta friförsamling för två år sedan.

– Tidigare ingick vi i Pingstkyrkan i Örebro. Det var okej, men det var så stort och mycket där. Vi upplevde att det blev trångbott, berättar Viljo Grönfors.

Lämnade Örebro för Byrsta

Sen föll det sig så att Viljos bror drog med honom till Kumla på möte i Byrstakyrkan en dag. Det blev en omtumlande upplevelse för Viljo. 

– Jag har nog aldrig känt mig så välkommen någonstans. Vi möttes av så mycket kärlek och värme. 

Viljo återvände några gånger till, och den positiva känslan blev bara starkare. Han och brodern bestämde sig för att prata med Reinhold Berg om ett större samarbete. 

– Det ledde till att två veckor senare tog vi med oss hela finska gruppen hit, vi är ett 20-tal medlemmar. Och här är vi nu, säger Viljo och ser glad ut.

Valde ni bort Örebro för en håla utanför Kumla?

Haha, det beror på hur man ser det. Du kan vara bland tusen personer och ändå känna dig ensam. Eller vara bland få och känna stor gemenskap. När vi kom hit kände alla i vår grupp att det här blir bra. 

– Eller som min bror sa – om Gud vill så märker vi det i atmosfären. Precis så var det.

Legendariska tältmöten

De aktiva i Byrsta friförsamling är mellan 19 och 93 år. De bedriver ingen särskild ungdomsverksamhet, barn och unga är en del i gemenskapen när de är med.

Även om församlingen är liten så är den synnerligen bekant. Byrsta missionshus ligger mellan Hallsberg och Kumla, precis intill gamla Örebrovägen och brandstationen. Fråga vem som helst i trakten och svaret blir garanterat:

– Ja det är ju där de brukar ha tältmöten. 

Vilket är helt rätt. Tältmötena i Byrsta är legendariska. Tidigare samlade de hundratals besökare varje sommar, i åratal. Men någonstans längs vägen upphörde traditionen, och tältet försvann.

Nu kan dock Reinhold Berg avslöja att de har fått ett tält igen. Dessvärre är det en smula omodernt, och taket måste impregneras för att svara upp mot brandskyddsreglerna.

– Vi funderar på att tillverka ett nytt tak. Men det blir väldigt kostsamt. Vi jobbar på frågan. Får vi inte ordning på tältet det här året så kommer vi ha sommarmöten inomhus. För som sagt – det är samvaron som är viktigast. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-06-04 16:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.