01 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Gräset klippt efter klagomål i Kumla

Boende kring Bondgårdsgatan som var missnöjda med oklippt gräs har nu fått det klippt. Foto: Anders BjörkBoende kring Bondgårdsgatan som var missnöjda med oklippt gräs har nu fått det klippt. Foto: Anders Björk

Projektet att skapa ängsmark runtom i Kumla kommun fortgår. Vissa områden som dock skulle ingå i projektet har nu fått sitt gräs klippt, exempelvis runt hela Bondgårdsgatan.

Under sommaren 2020 har Kumla kommun ett projekt genom Naturvårdsverket som handlar om att testa vilka områden som kan vara lämpliga för ängsmark i framtiden. Syftet är att ge bättre förutsättningar för flygande insekter som kan pollinera grödor.

Inventerar områden inför framtiden

- Att det finns gott om insekter är helt nödvändigt för att vi människor ska kunna få mat. Syftet är alltså att hitta lämpliga platser och låta vissa av dem växa upp till ängs- och gräsmark där fjärilar, honungsbin, humlor och andra pollinerande insekter hjälper till att ge oss mat, skriver Elisabeth Jangenby, Utredare Kultur o Fritid, Kumla kommun.

Vissa områden har nu ändå klippts, som exempelvis Bondgårdsgatan. Varför?

- Just nu inventerar vi ytorna för att se för att se vad som växer upp och därmed också få veta hur ytorna lämpar sig för ängs- och gräsmark. På enstaka ställen där många har haft synpunkter på testet, har vi klippt ytorna efter inventering. Resultatet av inventeringen kommer sammanställas och användas i den fortsatta planeringen till kommande år, svarar Elisabeth Jangenby.

Kumla kommun är en av 136 kommuner som enligt Naturskyddsföreningen gör om gräsytor till ängar enligt https://www.naturskyddsforeningen.se/radda-bina/kommun.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-06-17 13:20
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.