31 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Göte minns sin barndoms bönhus

Söndagsskola i Folkatorps bönhus. Bilden är tagen cirka 1900-02

Jag var bara elva år 1939 och gästade med stor glädje tillsammans med mina kompisar ett ofta fullsatt bönhus i Folketorp. Trots min låga ålder var jag ändå bekant med alla.

Från begynnelsen var namnet Folkatorp, så småningom blev  dock namnet Folke så populärt att "omdöpning" till Folketorp var ett faktum.Bör tilläggas att båda namnen fortfarande existerar.

Måste även bekänna att handelsboden tack vare föreståndare Hugo Eriksson varit "mitt andra hem". (Givetvis ledsen när jag och hela familjen året efter flyttade till Sånnersta.)

Doktorsavhandling

Betydligt senare kom den mycket glädjande nyheten förmedlad av journalisten och hembygdsforskaren Sivert Larsson. Nämligen att min verklige vän kyrkoherde Björn Svärd valt Folketorps bönhus som doktorsavhandling. Stor heder för Björns examen med följande innehåll:

Under "Väckelsen i lokalsamhället" byggde ett bönhus 1877 av Folketorps missionsförening som grundades 1875. Man hjälptes att bygga det som "ett andligt hem för olika trosbekännare.

Första kvinnopredikanten

Kyrkoherde A.P. Falk, Kumla, predikade där två gånger per år 1878-1885. Här fick till och med Sveriges första kvinnliga predikant Nelly Hall tillträde till predikstolen.

Föreningen ombildades 1895 till Folketorps friförsamling. Dess förste ordförande var Gustaf Gustafsson, Brånsta, "Hjula-Gustaf"efter yrket snickare och vagnmakare.

En man som betytt mycket för verksamheten var hemmansägare A.G Åkerlund. Då var bygden rikt befolkad och gårdarna många med anställda drängar och pigor. Samlingsplatsen för möten och sammankomster var bönhuset. En stor söndagsskola fanns.

Senare överläts bönhuet till Kumla baptistförsamling Ebeneser och därefter till Blåbandsföreningen i Folketorp. Numera är byggnaden privatbostad.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2013-05-31 20:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.