03 Juni 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Naturen är hennes stora inspiration

Solrosor, lysande exempel på Gerd Görans konstSolrosor, lysande exempel på Gerd Görans konst

101-åriga Gerd Göran, legendarisk värmländsk konstnär, kan på grund av Corona inte komma till lördagens vernissagen för hennes utställning på Kumla bibliotek. Men hon hälsar välkommen via en video.

Laddar spelare...

Tomas Borg på Kumla bibliotek sökte upp Gerd Göran för en liten intervju inför utställningen, som pågår 21 mars – 20 april. 

Inför en utställning i Örebro konsthall förra året berättades om hennes mångåriga konstnärsskap, från Konstindustriella skolan i Stockholm (nuvarande Konstfack) 1936. På 1950-talet vann hon flera nordiska mönstertävlingar och hade många uppdrag som mönsterdesigner. Från 1960 övergick hon till ett fritt skapande i måleri och textil och har genom åren fram till i dag ställt ut i separat- och samlingsutställningar över hela landet.

Lerin och Kirchsteiger

Med sina färgstarka och levande bilder och textiler, ofta med naturmotiv, har hon etablerat sig som en älskad konstnär, inte minst under senare år när hon har lyfts fram som mentor och inspiratör i svensk TV av Lars Lerin och Ernst Kirchsteiger. Nyligen installerades ett större konstverk av henne, ”Näthat”, på Karlstads universitet.

Gerd Göran är unik i sin förmåga att kunna förnya sig och hennes konst förmedlar en djup livsglädje, löd presentationen inför den utställningen.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-21 0:25
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.