Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Det blir en gång- och cykeltunnel vid Frommesta

Ombyggnaden av riksväg 51 har startatOmbyggnaden av riksväg 51 har startat

Arbetet med att bygga om riksväg 51 mellan Almbro och rondellen i Kvarntorp till mötesfri väg har dragit igång. Det har skett en större förändring i vägplanen. Det blir en gång och cyketunnel vid Frommesta, alltså vid maskinfirman Agripro.

Tanken från början från Trafikverkets sida var att gång och cykeltunneln skulle ligga i Björka, en bit söder om Ekeby.

Många boende i området undrade lite över placeringen. Behövdes det verkligen en sådan tunnel i Björka. Samtidigt var många oroade över hur situationen skulle bli vid Frommesta, ett område där betydligt fler bor och fler går på bussen. Synpunkter från allmänheten är också framför allt det som fått Trafikverket att ändra vägplanen.

– Vi har lyssnat på allmänheten och insett att behovet för en sådan här tunnel är betydligt större norr om orten Ekeby, vid Frommesta, säger Jenny Åhlén projektledare.

Enklare tunnel vid Björka

Nu blir det istället en så kallad ”kotunnel”, en gångtunnel, i Björka.

– Det är en enklare tunnel, som en stor vägtrumma, med strax under två meter i diameter.

När man sedan närmar sig Ekeby norrut så blir den ytterligare en gång- och cykeltunnel, när Nävestavägen i dag korsar riksvägen. Korsningen försvinner dock. Den befintliga tunneln vid korsningen nära pizzerian, där Brånstavägen korsar riksvägen blir kvar. Nästa gång- och cykeltunnel alltså vid Frommesta. Sedan finns ju redan i dag en tunnel strax norr om Gällersta, där gamla riksvägen ansluter till dagens väg. Den blir kvar, men även den korsningen försvinner.

Färre korsningar än i  dag

Korsningar för bil blir det alltså i Björka och på ytterligare en plats till söder om Ekeby, i höjd med Löve. Den nuvarande korsningen vid pizzerian, Brånstavägen, byggs om, blir förskjuten, det arbetet har redan börjat. Nästa korsning blir vid Agriprio, Frommesta. Sedan ytterligare en  korsning söder om Albro, som också blir infart till Almbro och väg 681 mot Mosås, förbi Närkes Slakteri. 

Ombyggnaden av vägen ska pågå fram till hösten 2023. Arbetet kommer stundtals påverka trafiken. Redan i daq är exempelvis hastigheten nedsatt norr om Gällersta, där en arbetsbarriär gör vägbanan smalare.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-30 13:55
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.