05 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Fullsmockat hos Maxi trots allvarliga läget

ICA Maxi är Sydnärkes klart största butik och en av de mest välbesökta i länet. Foto: Anders BjörkICA Maxi är Sydnärkes klart största butik och en av de mest välbesökta i länet. Foto: Anders Björk

Trots att Kumla just nu är en av landets värst drabbade kommuner gällande covid-19 var det fullsmockat med kunder hos ICA Maxi under fredag eftermiddag. - Det vore önskvärt om folk spred ut sina besök mer, säger Gustav Johansson på ICA Maxi

Det pågår som bekant en pandemi i Sverige där tusentals människor fått sätta livet till och utvecklingen de senaste veckorna har skenat åt fel håll. Till detta ska tilläggas att Kumla just nu ses som den fjärde värst drabbade kommunen i hela landet.

Trångt och smockfullt trots allvarligt läge

“Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas”, skriver Länsstyrelsen och kommunerna gemensamt i en skrivelse om läget, som vi publicerat.

Trots det var det smockfullt med folk hos ICA Maxi kring klockan 15 under fredagen. Så råden verkar inte tas på speciellt stort allvar, trots att alla varningsklockor bör ringa. På parkeringen utanför fanns knappt en ledig plats att finna.

Kumla kommun har infört rejäla restriktioner för besökare till sina verksamheter, som exempelvis Djupadalsbadet och biblioteket för att i största möjliga få ner den kraftiga smittspridningen i kommunen.

ICA Maxi då som är den plats där flest kumlingar samlas under samma tak samtidigt?

Några krav på hur många som kan trycka ihop sig i butiken samtidigt finns inte. Det är helt upp till besökarna själva. Däremot fastslår handlare Gustav Johansson att man gör allt man kan för att inte förvärra smittspridningen via sina lokaler.

Fick nej från facket

Bland annat sitter handsprit uppe direkt innanför entrén. Det står även en lapp där kundvagnar hämtas med text att man kan descifinera dessa vid entrén. Med jämna mellanrum talar också en röst i högtalaren om att hålla avstånd till varandra.

- Vi gör allt vi kan för att se till att Folkhälsomyndighetens råd efterlevs hos oss, säger Gustav Johansson.

Vid entrén sitter detta uppe Vid entrén sitter detta uppe

Även om det var väldigt mycket folk i butiken under fredag eftermiddag påtalar Gustav Johansson att antalet besök i butiken har minskat. Däremot handlar kunder ofta mer nu när de väl är på plats. Sen har även handeln Online ökat kraftigt. Något man kämpar för att klara av.

- De som jobbar med att ta beställningar via nätet börjar klockan 5. Vi vill att personal ska kunna börja klocka 4 för att möta utbudet, men där sa facket nej.

Black Friday oroar

Hur tycker du att folk som besöker er butik följer råden?

- Det märks absolut att de flesta är medvetna och har i åtanke vilka tider det är. Sen är det klart att alla inte följer råden till punkt och pricka. Människor är av naturen sociala varelser och stannar ibland i grupp och pratar om de träffar folk de känner igen.

ICA Maxi har även sett till att ha fler kassor uppe än normalt för att undvika för långa köer. Något som oroar är dock Black Friday som närmar sig. 27 november är det i år och det brukar innebära att mängder av paket kommer in till förbutiken som ska hämtas ut.

- Postens arbete kan vi inte styra, men vi försöker påtala att de inte skickar så att allt kommer på en gång. Sen när paketen väl kommit kan vi ju inte hindra kunder från att komma och hämta det de beställt. Men jag vill påminna om att vår förbutik är öppen mellan klockan 7-23 varje dag och att det är bra att sprida ut sig.

“Kom helst ensam och handla”

Finns det något ytterligare ni kan göra eller ligger ansvaret helt på era kunder?

- Att besöka oss är alltid kundens eget val, det vi kan göra är att erbjuda en så säker plats som möjligt att vara på. Men vi kan säkert göra ännu mer, det här är något nytt även för oss, vi har aldrig upplevt något liknande innan. Sen behöver man kanske inte vara två som går och handlar eller har med sig barnen till butiken om det går att lösa på något annat sätt. Så handla med hänsyn och kom helst ensam är något jag vill skicka med, och om du tillhör en riskgrupp är det bäst att få varorna utkörda, säger Gustav Johansson.

Att varor ska ta slut som de gjorde i våras när stora hyllplan gapade tomma efter att folk bunkrat toapapper, mjöl, pasta och annat är dock ingen risk nu.

- Det var en del basvaror som tog slut då, vi blev lite tagna på sängen. Men det kommer inte ske nu, vi är mer förbereda, avslutar Gustav Johansson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-11-07 17:08
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.