Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Fullt på förskolan i Ekeby igen – 20 barn från Örebro

Fullsatt på förskolan i Ekeby igen. 22 barn från Örebro och Hallsbergs kommuner. Foto: Henrik ÖstenssonFullsatt på förskolan i Ekeby igen. 22 barn från Örebro och Hallsbergs kommuner. Foto: Henrik Östensson

Åter kommer föräldrar till förskolebarn i Ekeby att få åka fyra mil extra per dag, för att skjutsa sitt barn till förskola i Hällabrottet. Förskolan i Ekeby är nämligen fullsatt. Det beror bland annat på att Örebro kommun och Hallsbergs kommun köper 22 platser på förskolan.

Förra året kunde vi på Sydnärkenytt avslöja att Kumla kommun sålde 23 av de 88 förskoleplatser som finns i Ekeby till Örebro och Hallsbergs kommun. Resultatet blev att flera barn från Ekeby inte fick plats på förskolan utan istället blev erbjudna plats på förskola i Hällabrottet, drygt en mil bort enkel resa.

Att barn blir hänvisade till andra förskolor än den man valt som förstahandsval är inget konstigt i sig. Det är vanligt. Det som gör situationen i Ekeby speciell är att att Ekeby bara har en förskola och att orten ligger en bra bit från andra förskolor i kommunen.  Hällabrottet ligger närmast.

Om man, som många föräldrar i Ekeby gör, arbetar i Örebro, blir det då en bilresa på drygt en mil enkel resa åt rakt motsatt håll.

Vårt avslöjande i fjol väckte en hel del protester från föräldrar och kommunen gav en del löften om att det skulle lösas, men att det ju inte gick att skicka ut barn som redan hade plats på förskolan, även om de kom från en annan kommun.

Fullt i år igen

Men situationen är sig lik sedan förra året. Örebro köper 20 platser i Ekeby. Hallsbergs kommun köper två platser. Till stor del handlar det om samma barn som hade plats förra året. Så här berättar Dalida Stehr Matiros som sökt plats på förskolan i Ekeby för hennes och makens första barn:

– Vår plan var egentligen att vårt barn skulle gå på förskola först från januari nästa år. Men vi hörde ju om problemen förra läsåret och fick då tipset av andra föräldrar att söka plats redan från oktober. Så det gjorde vi. – Vi kollade den information som fanns tillgänglig och hörde även av oss till förvaltningen för att fråga hur vi skulle göra. Man ska ju anmäla som tidigast fyra månader innan man behöver dagisplats, berättar Dalida.

Men månaderna gick och familjen fick inget besked.

– Vi hörde av oss och fick beskedet att vi skulle få besked först tre fyra veckor innan inskolning. Det är kort tid om man ska kunna planera, eventuellt söka andra platser. När beskedet kom blev det, trots att vi var ute i god tid, en kalldusch. Vi får ingen plats. Vare sig nu i oktober heller i januari. Beskedet är att förskolan är full, igen.

Kön börjar fyra månader innan man behöver plats

Enligt kommunens webbplats kan man anmäla sitt barn till förskoleplats nio månader innan man önskar plats. Men kötiden beräknas ändå bara från fyra månader innan. Så även om man anmäler tidigare ställs barnet i kö först fyra månader innan man behöver förskoleplatsen.

– Dels hade vi lite svårt att hitta informationen om nio månader. Men i sak hade det som vi förstår inte spelat någon roll. Kön börjar fyra månader innan. Det är inget bra system.

 I andra kommuner kan man ställa barn i kö betydligt tidigare. I Örebro som exempel, kan man ställa barnet i kö när det fyller fyra månader.

– På det sättet skulle ju kommunen kunna planera och vi föräldrar skulle kunna slippa den här situationen, fortsätter Dalida.

Hur påverkar det här er?

– Det är klart att det ställer till en hel del. Min man hade ju tänkt gå igång och jobba deltid under inskolningen nu i oktober. Nu kommer han fortsätta vara föräldraledig på heltid, berättar Dalida

Paret kommer nu söka förskoleplats i Örebro.

– När vi ansökte stod det ju att man skulle kryssa i ett andrahandsval. Vi trodde det var ett krav och skrev därför Hällabrottet. Kanske var det ett misstag, menar Dalida.

Förutom att en förskoleplats skulle innebära tidigare mornar, mer stress, mer tid i bilen, har paret också lite svårt för hållbarhetsaspekten i det hela.

– Det kommer ju bli drygt fyra mil extra med bil per dag. Det samtidigt som man kör barn till vår förskola från Örebro kommun. Kommunen lockar ju med att det här är ett attraktivt boende för just barnfamiljer, att det finns förskola här. För mig har det faktiskt blivit en så stor grej att jag börjar känna att vi kanske borde lämna kommunen. Förskolan var ett bärande skäl till att vi valde Ekeby för att bilda familj skaffa barn, säger Dalida.

“De har agerat rätt”

– Dalida och hennes man har agerat på rätt sätt. De har ställt sig i kö i rätt tid, men ändå inte fått plats tyvärr, säger Cathrine Hansson, verksamhetschef för förskolan i Kumla kommun.

Hon berättar att bara ett Ekebybarn inte fått plats på förskolan i år så här långt. I fjol var det en handfull.

Tomma platser

– Orsaken till att det blivit så är att vi, för några år sedan stod med en hel del tomma platser i Ekeby. Vi valde då att erbjuda framför allt barn från Örebro plats, men också Hallsberg. Alternativet hade varit att kanske stänga avdelningar och göra oss av med personal. Det är samma barn som går kvar. Det är givetvis inte någon tröst för dem som inte får plats. Men en förklaring, fortsätter Cathrine Hansson.

Men det har också tillkommit barn från Örebro kommun sedan förra året.

– Så är det. Det är för att vi ju följer riktlinjer när det gäller sykonförtur. Det gör vi ur ett barnperspektiv. Det är alltså syskon till barn som redan går på förskolan som i några fall fått plats i förtur, även från andra kommuner.

Först nästa läsårsstart kommer flera av barnen från Örebro kommun flytta till förskoleklass.

Erbjuds plats i Hällabrottet

Hansson menar att det trots det frigjorts platser i Ekeby.

– 15 barn från Ekeby har fått plats på förskolan detta läsår. Det frigjordes ju platser när barn flyttade upp till förskoleklass.

Kommunen har skyldighet att erbjuda alla föräldrar förskoleplats.

– Ja, och det gör vi. Den här familjen kommer att få plats för sitt barn i Hällabrottet. Jag förstår att de inte ser det som helt optimalt. Men det är den lösning vi har för stunden. Vi har också ett överflyttnings-system. Om det skulle frigöras en plats på Ekeby kommer det här barnet självklart att erbjudas plats per automatik. Det står ju först i kön.

Men kan man inte göra ett undantag för ett enda barn?

– Det är egentligen inte mitt bord, en organisatorisk fråga. Men vi vill ju inte ha för stora barngrupper. Sedan är det ju också så att om vi gör ett undantag, varför ska då nästa barn som inte får plats nekas? Det kan ju bli så att fler barn söker plats under läsåret, då blir det ju orättvist mot dem.

Ekeby ligger nära Örebro kommun. De senaste åren har det byggts en hel del i det område som gränsar till Kumla kommun norr om Ekeby. Enligt vad Sydnärkenytt erfar finns heller ingen förskola vid skolan i Almbro, vilket gör Ekeby attraktivt för boende i den delen av Örebro kommun. Förskolan i Ekeby har också ett bra rykte.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-09 15:43
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.