Gå till innehåll
Kumla / Kultur
Skivomslag

Rockpianisten Kenneth Swanström hyllades inför fullsatt salong.

Fullsatt på Folkan när
rocklegenden hyllades

Publicerad: 14 November 2023 23:40

Smockat på Folkan i Kumla när rocklegenden Kenneth Swanström på tisdagkvällen hyllades med nostalgiska återblickar och förstås en rad riviga låtar med sonen Richard Swanström svängigt hamrande på pianot.

Det var ett ambitiöst program som arrangörerna kokat ihop med en början i en välmatad utställning över rockpianisten Kenneth Swanströms (1943-2003) karriär, fylld med affischer, bilder, och tidningsklipp. 

Det handlar alltså om en grabb som växte upp på sina morföräldrars gård vid Sala och tidigt fascinerades av Little Richard och senare Jerry Lee Lewis, den store pianorockaren. Återförenad med mamma i Baronbackarna började han spela piano med kompisar på ungdomsgårdar. Det ena gav det andra och ryktet om Kenneth Swanström och bandet växte. Det här var en kille som kunde leverera en svängig rockshow och dra hängiven publik. 

Det vimlades och minglades med popcorn och cider i Folkets husfoajén. Gamla vänner från tiden när livet lekte i ett annat tempo sågs kramas med glada utrop innan det var dags för själva föreställningen. 

Revystjärna i fullformat

Som inleddes med en dokumentärfilm signerad Thomas Dahlqvist där Kenneth Swanström framträder i fullformat som stjärna i Kumlarevyn, som förnyade sig in i 2000-talet. Kenneth, som till slut landade i Hällabrottet, river av några låtar med sin explosiva stil till dans och allmänt jubel. 

Det finns klipp på YouTube där artisten kanske ännu mer imponerar med den rutinerades nästan nonchalanta elegans vid klaviaturen.

Richard i keps

Filmen innehåller även en intervju med kvällens indirekte huvudperson, välkände Richard Swanström, som med den äran för pianorocktraditionen vidare. Iförd keps spelade Richard även upp några roliga nyckelscener från farsgubbens något förvirrade barndomsliv. 

De drygt 250 i publiken fick även höra berättelser från Kenneth Swanströms gamla medmusikanter, om ett svettigt framträdande i Pershyttan och möten med idolen Jerry Lee Lewis.

Självklart spelade Richard och bandet ett antal gamla godingar som fick den silvriga publiken att stampa och svepas in i ett varmt nostalgiskt täcke.

Initiativet till “The Rocking Daddy”, ett minnesprogram om Kenneth Swanström, togs av Hans K Bengtsson. Björn Palmqvist var konferencier, Thomas Borg från Kumla bibliotek var medarrangör med stöd av Folkets hus, ABF och Radio 943.

Laddar spelare...
Annons

kumla