Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Nu tillåts barn att spela matcher och tävla igen

Lilly Madheim, Agnes Wilhelmsson, Alice Widstrand och Emmie Jacobsen. Foto: Anders BjörkLilly Madheim, Agnes Wilhelmsson, Alice Widstrand och Emmie Jacobsen. Foto: Anders Björk

Under onsdagen kom beskedet att barn får börja spela matcher utomhus igen. Något som välkomnades av IFK Kumlas tjejer födda 2012/13. - Jag har saknat matcher ganska mycket faktiskt, säger spelaren Alice Widstrand.

Klockan är 16 när IFK Kumlas tjejer årgång 2012/13 inleder sin träning på konstgräset i Idrottsparken. Laget drog igång för tre år sedan och är idag runt 25 spelare, varav de flesta finns på plats detta pass.

Har tränat ute nästan hela vintern

De är uppbackade av hela nio ledare som är behjälpliga. En av dem är Rickard Jacobsen, som har sin dotter Emmie med i laget.

- Jag tycker det är underbart att hon håller på. Hon håller även på med andra sporter och minst halva laget är aktiva i flera sporter än fotboll, det är framförallt innebandy, gymnastik och ridsport som också lockar, säger Rickard.

Rickard Rickard "Rille" Jacobsen tycker om att vara tränare för IFK Kumlas Flickor 2012/13. Foto: Anders Björk

Laget tränar två gånger i veckan, och har kört utomhus nästan hela vintern. Träningen är uppdelad på olika stationer för att få till lite spridning mellan deltagarna. Dessa tjejer, som är mellan åtta och nio år gamla, har fått träna hela tiden under covid-19. De har dock varit förbjudna att spela matcher under en längre tid.

Och att barn/ungdomar inte fått tävla är något som fått stark kritik från olika håll.

“Tjejerna har tjatat om matcher”

Bland annat av Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollsförbundet. I mitten av mars publicerade Riksidrottsförbundet en sammanställning av hur pandemin påverkat barn och ungdomars idrottande och den visade att nästan 15 procent slutat med idrott efter det att pandemin utbröt.

Foto: Anders Björk Foto: Anders Björk

Idag kom dock beskedet att matcher tillåts igen utomhus för alla barn och ungdomar födda 2002 eller senare.

- Det var verkligen roligt, tjejerna har tjatat mycket om matcher. De vill spela, tävla och ha kul. Tjejerna har gjort det så pass bra nu under en tid så nu tycker jag verkligen de är värda att börja spela matcher, säger Rickard Jacobsen.

Vad är det för lag det här, något som sticker ut?

- Det är ett glatt gäng som är fantastiska att ha att göra med. Och det som är extra roligt att följa är att varje spelare och individ utvecklas på varje träning. Det är det som är så roligt att se, avslutar Rickard Jacobsen.

Alice håller på med fyra sporter

En av tjejerna i laget är åttaårige Alice Widstrand.

- Jag har spelat sen jag var fem år. Det jag framförallt gillar är att man spelar ihop i ett lag och att man får många kompisar, säger Alice som förutom fotboll även håller på med friidrott, innebandy och ridsport.

Foto: Anders Björk Foto: Anders Björk

Vad är det svåraste med att spela fotboll?

- Att slå fina passningar.

Vad tycker du om att ni får börja spela matcher nu?

- Jätteroligt! Jag har saknat det ganska mycket faktiskt, avslutar Alice Widstrand innan hon joggar tillbaka för att vara med på träningen igen.

FAKTA: Barn och ungdomar ska få tävla max en gång i veckan per idrott och tävlingarna ska genomföras lokalt eller med begränsat resande. Det är fortsatt viktigt att rekommendationer följs för att hålla nere smittan.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-28 17:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.