Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
03 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Frias från bedrägerimisstankar
– ska ha lånat ut swish till grannen

Fyra personer anmälde till polisen att de blivit lurade av en person i Kumla som uppgav att han hade saker som de ville köpa via Blocket. Det handlade bland annat om en takbox, ett förtält och sommardäck. De hade skickat över pengar via swish, men några varor såg de aldrig till. Köparna hade skickat över mer än 12 000 kronor till säljaren.

Det här hände mellan den 26 augusti och 6 september 2021. Det bankkonto som var kopplat till swishnumret tillhörde en man i Kumla.
Kumlabon åtalades för fyra fall av bedrägeri, alternativt penningtvättsbrott.
Kumlabon nekade till brott. Han berättade att han lånat ut sitt swishnummer och bankort till granne. Det gjorde han för att vara snäll.
Nu har saken behandlats av tingsrätten. Domstolen konstaterar att det förekommit flera telefonnummer under chatkonversationen mellan köpare och säljare, och att de telefonnumren tillhör grannen.

Lånade utswish och bankkort

Därmed är det inte klarlagt och bevisat att det är kumlabon som haft för avsikt att lura de fyra köparna. Och den granne som fått låna swishnumret är inte förhörd i den här utredningen.
Tingsrätten anser inte heller att kumlabon kan dömas för penningtvättsbrott. För att kunna dömas för det måste åklagaren bevisa att den som lånat ut sitt bankkonto måste känna eller misstänka att de pengar som förs över till kontot härrör sig från brottslig verksamhet.
I det här fallet kände kumlabon inte till vad som hände med hans swishnummer och bankkontokort under den korta tid han lånade ut det till grannen.
Därför frias mannen från Kumla från misstankarna om både bedrägeri och penningtvättsbrott.


 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-05-16 18:09
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla