Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Franska visor uppskattades

Ett 70-tal kom för att njuta av franska chansoner. Foto: Lars LitzénEtt 70-tal kom för att njuta av franska chansoner. Foto: Lars Litzén

Ett drygt 70-tal åhörare samlades på tisdagkvällen i Kumla biblioteks café för att lyssna till ett knippe franska visor. Kaffe och croissant ingick i programmet.

Den franska vistraditionen är stark med många välkända namn - om än i skuggan i det anglifierade Sverige.  Suget efter chansoner verkar dock ha varit uppdämt i Kumla med tanke på kvällens uppslutning.

De tre musikanterna Jacob Nordin (bas och sång), Lars M Andersson (gitarr och sång) och  Kjell Nytting (klarinett) har tagit tjuren vid hornen och framförde på originalspråket sånger av artister som Charles Aznavour, Georg Brassens, Barbara och Jacques Brel. Samt inramade sångerna men diverse upplysningar.

Jacob Nordin, Kjell Nytting och Lars M Andersson. Jacob Nordin, Kjell Nytting och Lars M Andersson.
Gillade inte hans näsa

Som att legenden Edith Piaf tidigt upptäckte Charles Aznavour men hon gillade inte hans näsa och bekostade en operation i USA. Och sen var hans lycka gjord. Den armeniskättade Aznavour blev en av Frankrikes största stjärnor med tusentalet låtar i bagaget.

Vemodigt släpiga sånger om kärlek, vad annars, framförda med fin känsla för deras egenart om än med försvenskade uttal. Spritsigare blev det med anarkisten Brassens.

Att “härma” Jacques Brels Ne me quitte pas är ett vågspel men Jacob Nordin löste det med böjlig stämma och drog applåder. Sen blev det mellanakt med kaffe och croissanter bakade av Spicy Sisters. 

Ett internationellt flaggspel inramar Café Kvarnen vid biblioteket dessa dagar. Om det franska besöket följs av fler sångspråk finns många skatter att behagas av. (LLz)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-11-15 19:54
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla