Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Martin Wickström ställer ut på Galleri Örsta

Anders Fasth på Örsta galler är stolt över att kunna visa Martin Wikströms konst. Foto: Henrik ÖstensssonAnders Fasth på Örsta galler är stolt över att kunna visa Martin Wikströms konst. Foto: Henrik Östenssson

Just nu hänger en en utställning signerad en av våra kanske mest välkända samtidskonstnärer på Galleri Örsta. Det är målaren och skulptören Martin Wickström som ställer ut skulpturer, och framför allt fotorealistiska målningar som knyter an till pop-konstnärer som Andy Warhol.

Utställningen heter Paradise lost, till stor del handlar det om just extremt fotorealistiska målningar. Ibland har konstnären tagit sig friheter, lagt in element från olika bilder i ett och samma verk och på det sättet skapat en kommentar till historien, politiken och samtiden. Bland annat finns en del motiv hämtade från USA, exempelvis några New Yorkfasader.

Ett verk föreställer en lite otydlig bild på några badande pojkar invid ett slags lista, på vanligt, gulnat randat papper.

– Det är en filmruta konstnären hittade i sin fars gamla kamera. Listan satt klistrad på insidan av fadern kameraväska och är helt enkelt en beskrivning om hur bländare och slutare på kameran ska ställas in vid olika motiv och ljusförhållanden, allt avmålat extremt realistiskt, berättar Anders Fasth, på Galleri Örsta.

Utgår från foton

Wikström utgår enligt Anders Fasth från foton när han målar.

Ett av de mer märkliga verken föreställer delar av  interiören på en tysk tåg-toalett. Helt i blå plast. 

– Konstnären fascinerades av av formspråket. I efterhand fick han reda på att en av de kvinnliga terroristerna i Bader Meinhof-ligan begått självmord just på den toaletten.

Ett av de större verken ser ut som ett ärrat gammalt foto. En sorgsen ung flicka.

– Det är en liten bildruta från 1800-talet, fotograferat av flickans far, som konstnären förstorat och målat.

Utställningen hänger fram till den 17 Augusti.

Wikström är bosatt i Stockholm, men uppväxt i Finspång. Han är 64 år  och gift med den välkända skådespelerskan Lena Endre.

Speciell byggnad lockar

Galleri Örsta ligger i Örsta i östra utkanten av Kumla. Galleriet ägs och drivs av Anders- och Birgitta Fasth. Efter att i många år drivit galleri i en mindre stuga på gården byggde de sitt nuvarande galleri som stod färdigt 2010. Det är en  speciell byggnad, helt designad just för att visa konst.

Anders Fast skräder inte orden om galleriet.

– Galleriet, huset, är en av våra stora konkurrensfördelar. Vi kan i princip välja vilka konstnärer som ska komma hit och konkurrerar med de stora etablerade gallerierna i Stockholm, hävdar han.

– Har man en gång sett våra lokaler vill man ställa ut här. Ta bara den här utställningen, den håller Moderna museet-klass, avslutar han.

Och visst, den ljusa byggnaden med polerat betonggolv och en extremt modernistiskt, vit interiör, med landskapet utanför fönstren är värd ett besök i sig.

Anders Fast har satt en del spår i Kumlas konstliv, bland annat genom att han under alla år varit konstnärlig ledare för den permanenta skulpturutställningen ”Konst på hög”.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-29 11:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.