Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
20 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Yxhults IK redo att skapa historia i helgen

Alex Berger är målvakt i Yxhults IK som har seriepremiär under lördagen. Foto: Anders BjörkAlex Berger är målvakt i Yxhults IK som har seriepremiär under lördagen. Foto: Anders Björk

Under lördagen sker något historiskt. Då gör Yxhults IK sin första match nånsin i Division 2. Målvakten Alex Berger, bördig från Laxå, ser fram mot säsongen. - Det är väldigt kul, både för laget, föreningen och hela orten, säger Alex Berger

​Laxåbördige Alex Berger är redo för sin femte säsong i Yxhults IK. Sin gymnasietid tillbringade han i Norrköping där han tillhörde IFK Norrköpings fotbollsakademi. Efter att kommit hem från Norrköping tillhörde han återigen moderklubben Laxå IF innan han 2017 gick vidare till Yxhult.

“Jordnära förening med genuina människor”

Alex är 24 år och bor idag i Örebro, men han jobbar i sin gamla hemstad Laxå som lärare. Förra året gjorde han en kanonsäsong för Yxhult och var högst bidragande till att laget inte förlorade en match. Nu väntar Division 2.

– Det ska bli jättespännande! Vi gjorde en väldigt bra säsong ifjol, och det ska bli intressant att se hur vi står oss i en division högre upp, säger Alex efter torsdagskvällens träning i Hällabrottet.

Sista snacket innan lördagens avresa till Vänersborg är just avklarat. Sista snacket innan lördagens avresa till Vänersborg är just avklarat.

​Vad vill du säga att Yxhult är för typ av förening?

– Det känns som en väldigt jordnära förening med mycket genuina människor som verkar i klubben och älskar den. Det är en förening som gör väldigt mycket för oss spelare, för att få till det så proffsigt som möjligt. Just i herrlaget har vi många som kommer från Örebro, så det är inte så många egna produkter.

Hoppas att orten sluter upp

För de som spelat i och sett Yxhult i betydligt lägre divisioner i många år känns det säkerligen speciellt att de nu nått så pass högt. Aldrig tidigare i klubbens 92-åriga historia har herrlaget varit så här högt upp i seriesystemet.

– Klart det är speciellt. Samtidigt finns det flera små orter med lag som spelar ganska högt upp, så det är inget som är unikt. Men det känns väldigt kul, inte bara för föreningen utan för hela orten och jag hoppas att vi kan få bra stöd från publikplats när vi har våra hemmamatcher.

Greppet direkt! Alex Berger har en nyckelroll som sista utpost i Yxhults IK. Greppet direkt! Alex Berger har en nyckelroll som sista utpost i Yxhults IK.

​Vad tror du ni kommer spela för typ av fotboll under säsongen?

– Vår tränare Håkan Juhlin vill att vi ska spela vårt eget spel och inte vara så beroende av motståndarna. Ett starkt kollektivt försvarsspel är det som kännetecknat oss tidigare, många lag tycker det är svårt komma igenom oss. Sen hoppas vi också kunna ha ett anfallsspel som är kreativt, avslutar Alex Berger.

I serien finns 15 lag. Däribland IFK Kumla, BK Forward och IK Oddevold. Yxhults IK har sin premiär på lördag borta mot Vänersborgs FK. Hemmapremiären är på onsdag mot Lidköpings FK. De som vill följa lagets resa på sociala medier gör det via Instagram på yxhults_ik_herrar.

Artikel om IFK Kumla kommer senare under dagen!

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-04 11:18
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.