Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Fortum Waste
solutions får miljonböter

Det rök ordentligt när det brann på Fortum Waste Solutions 2018. Röken var dessutom giftig. Foto: Anders BjörkDet rök ordentligt när det brann på Fortum Waste Solutions 2018. Röken var dessutom giftig. Foto: Anders Björk

Nu tvingas Fortum Waste Solutions. Det som förr hette SAKAB i Norrtorp betala en miljon i böter. Man har fastslagit att hanteringen som orsakade den stora branden i avfallshögar 2018 var ett brott mot miljöbalken.

Det var en drygt 400 kvadratmeter stor avfallshög med något Fortum Waste solutions kallar Car Fluff som självantände.

Carfluff är den mjuka skumplast som finns inuti inredningen i bilar som malts. Branden spred sig till andra högar med avfall och orsakade genom brandröken utsläpp i miljön av bland annat klorerade och bromerade dioxiner och tungmetaller som kan vara skadliga för människors hälsa, djur eller växter.

Liknande brand 2016

Enligt åklagarens beslut har Fortum Waste Solutions inte följt de rekommenderade riktlinjerna för hur avfallet ska hanteras och lagras. Det är därför det nu blir miljonböter.

Enligt vad Sydnärkenytt erfar är det inte själva branden som gett böter utan hanteringen av avfallet, som i sin tur orsakade branden.

Branden 2018 var mycket lik en brand som inträffade med liknande orsaker 2016.

Branden spred röken över ett stort område och orsakade bland annat att barn på förskolor fick hållas inomhus.

Det var SVT som var först med att rapportera om domen.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-16 12:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.