26 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Christer har hittat cykeln han drömt om

Christer Folkesson med sin nyinköpta Christer Folkesson med sin nyinköpta "gamla" Crescent framför hemmet i Kumla. Foto: Anders Björk

Cykelälskaren Christer Folkesson har gjort ett riktigt klipp! I dagarna hittade han en Crescent Racer från 1985. Trots att den stått oanvänd i ett förråd i 35 år ser den ut som sprillans ny. - Det här är äkta svensk kvalitet, säger en begeistrad Christer Folkesson.

​Cykeln såldes för första gången 1985 från affären Be-Ge:s i Askersund. Köparen var en man från Örebro. En samlare som inte hade för avsikt att använda cykeln utan har låtit den stå i ett förråd sedan dess. Tills nyligen då Christer Folkesson kom över den.

“Finaste Crescent i Kumla”

- Han köpte två cyklar 1985, en Crecent och en Rex, och dessa har han sen haft stående i förrådet i många år. Men nu kom han på att han ville sälja cyklarna och jag fick info om det av en bekant som kände honom, berättar Christer.

Priset som Christer fick betala för cykeln var 3 000 kr. Samma pris som den kostade vid köpet 1985. Christer berättar att han älskar gamla cyklar och speciellt då äldre racercyklar som denna modell, så han är riktigt begeistrad över sitt klipp!

- Det är en riktigt galant cykel. Det är en Crescent Racer med tio växlar och går som en klocka, den är underbar att cykla på. Janne Axelsson, som tidigare drev Olympia Sport i Kumla, har tittat på den och tror att det är den finaste Crescent som finns i Kumla. Det är äkta svensk kvalitet och jag tror den är tillverkad i Varberg.

Trots 35 år i förrådet så är plasten kvar på kedjeskyddet och en dubbelnyckel sitter kvar i låset. Det syns ingen rost eller nån form av skador, ty det är lätt att tro att cykeln är tillverkad för några veckor sedan och inte 1985.

Christer en hejare cykla på bakhjulet

Christer Folkesson har alltid gillat cykla och i yngre år tävlingscyklade han också under en period. Faktum är att Christer till och med kunde haft ett inofficiellt världsrekord, hävdar han med bestämdhet.

- När jag slutade tävlingscykla var jag riktigt stark i benen. Så 1972 cyklade jag 200 meter utan att släppa ner framhjulet, det kom till och med in i Aftonbladet. Året efter cyklade jag 400 meter, och sen vid ett sista tillfälle, jag tror det var 1973 med, cyklade jag 600 meter på bakhjulet mellan Pålsboda och Hallsberg med två vittnen. Det var på en damcykel av märket Nordstjernan. Jag hittade inget liknande i Guinness Rekordbok så jag tänkte skicka in det, men avstod ändå, minns Christer.

Den som räknar med att se Christer susa förbi på gatorna i sin läckra Crescent anno 85 kan dock bli besviken. Inte heller han planerar att använda cykeln.

- Jag har bara cyklat några kortare sträckor på den och tänker inte cykla på den knappt alls framöver utan ställa undan den. Det här exemplaret är för fint för att förstöra. Jag har redan blivit erbjuden upp till 10 000 kr, men säljer den inte, avslutar Christer Folkesson.

Laddar spelare...
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-08-28 9:30
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.