Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
19 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Första utställningen
sedan pandemin började

Siv Östmans utställning är den första sedan biblioteket i Kumlas började ha öppet efter pandemin. Foto: Henrik ÖstenssonSiv Östmans utställning är den första sedan biblioteket i Kumlas började ha öppet efter pandemin. Foto: Henrik Östensson

För Siv Östman blev Coronapandemin den faktor som gjorde att hon på allvar började arbeta med sitt skapande, målande. När hon besökte Konstslingan i höstas fick hon frågan om hon ville ställa ut på Kumla bibliotek.
Förra veckan var det vernissage för utställningen FÄRG söker FORM och FORM söker FÄRG. Den hänger till den 6 april.

Naturligtvis var det en digital vernissage. Allt annat är omöjligt just nu. Men, man kan faktiskt besöka utställningen.

Under pandemin har ju det här med konstutställningar varit lite vilande. Inte mycket har funnits att titta på för de som brukar gå på utställningar. Mycket har ställts in, lokaler har varit stängda. Men för några veckor sedan började Kumla bibliotek hålla öppet. Sivs utställning är den allra första sedan pandemin stängde ner många verksamheter i höstas, bland annat Kumla Bibliotek.

– När vi bokade in det här i höstas var planen att jag skulle ställa ut i februari. Så blev det inte, då var ju allt fortfarande stängt.. Men nu öppnade sig den här luckan, och då fick jag ställa ut. Det är faktiskt min första riktiga utställning. Men jag var med på Konst på plank i Wadköping, med andra konstnärer, och så har mina tavlor hängt på ett café i Stockholm.

Namnet FÄRG söker FORM och FORM söker FÄRG säger en del om utställningen. Det sprakar av färg – och form.

Former och färger

Jag har några grundformer jag jag återkommer till, den sjubladiga blomman, stjärnan, ögon, men annars får liksom skapandet ge bilden. Det växer fram när jag målar.

Siv använder mestadels tusch. Men hon visar också en del tryck.

– Trycken är nog den väg jag tänkt mig om jag ska dela med mig av min konst, sälja.

I en glasmonter ligger några kuddar, med Sivs motiv.

– Dem har jag tryckt hos kvinnorna på Lilla textiltryckeriet i Hörsta, här, utanför Kumla. Det blev mycket bra. Man kan beställa kuddvar om man vill, fortsätter Siw.

Corona fick Siv att utveckla skapande

Siv har varit anställd i Örebro kommun. Förra våren fick hon lämna sin anställning med avgångsvederlag.

– Jag hade sedan tidigare en egen firma, inriktad på verksamhetsutveckling, teambyggande och hälsa. tanken var ju att sätta igång, skaffa kunder och jobba i firman. Men sedan hände Corona. Det blev ett startskott för att istället ägna mig åt mitt skapande. Jag har nog alltid skapat i någon form. En gång ville jag bli skulptör, men nu blev det måleri. Det är fler utställningar inbokade. Bland annat I Hallsberg och i Haga, Örebro.

Historien om när Siv ställde ut i Stockholm, på ett kafé, är nästan värd en egen artikel.

– Jag var där för att besöka min svägerska. Jag väntade och gick in på en mindre restaurang, eller kafé. Jag såg att de hade en hörna med en konstutställning. Jag frågade vem som kunde ställa ut där och svaret blev att det kunde vem som helst, som är tillräckligt bra. En tid senare hörde de av sig, och det blev en liten utställning.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-17 18:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.