03 Juni 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Indianerna åkte på första förlusten

Publiksiffran skrevs till 3 624. De fick stå ut med regn ungefär halva matchen. Inga regnavbrott behövdes dock. Foto: Anders BjörkPubliksiffran skrevs till 3 624. De fick stå ut med regn ungefär halva matchen. Inga regnavbrott behövdes dock. Foto: Anders Björk

SPEEDWAY: Mästarna Smederna åsamkade Indianerna säsongens första förlust när man segrade med 47-43 på Sannahed. Det var en kraschfylld match där fyra indianer smällde i backen.

Smederna har vunnit SM-guld de två senaste åren. Men laget har inte nämnts som någon guldfavorit av de flesta inför årets säsong detta till trots, och säsongsinledningen har även varit lite halvknackig. 

Heat 9 och 10 avgjorde 

Men under tisdagen bevisade Eskilstunagänget att de är ett riktigt bra lag och har kapaciteten att ta guld igen. Något favoritlag för Indianerna är Smederna sannerligen inte de senaste åren och det började inte bra för hemmalaget.

Fredrik Lindgren och matchens bäste förare Jepsen Jensen tog en femetta mot Bjerre och Thomsen. Indianerna kämpade sig ändå ikapp och förbi och man ledde med 25-23 efter åtta heat.

Men i heat 9 och 10 kom Smedernas segerryck.

Två raka femettor där gjorde att man skaffade sig en sexpoängsledning till paus och det greppet släppte man aldrig. Först vann Fredrik Lindgren och Lebedvs mot Holder och Ludvig Lindgren. Därefter Miedzinski och Linus Eklöf mot Thomsen och Joel Andersson.

Milik tilltryckt av Lindgren

Det fortsatte gå emot Indianerna efter paus. Jepsen Jensen gick förbi Milik i sista kurvan i kvällens bästa heat, nummer 11, och 4-2 blev till 3-3. I heat 12 kom sen en skadad "Pepe" inte ut till start utan fick ersättas av Joel Andersson. 4-2 till Smederna där och åtta poäng upp med tre heat kvar att köra.

Det var siffror som Indianerna inte var nära att vända på. Men man snyggade ändock till resultatet genom en avslutande femetta i heat 15. Holder och Milik vann där före Fredrik Lindgren och Miedzinski. 

Det var en kraschfylld match.

Inte mindre än fyra indianer slog rätt ordentligt i backen i tre olika heat. Först i heat 5 där Kenneth Bjerre i startkurvan körde in i Joel Andersson som hade krokat i fotpinnen hos en bortaförare och kom ut i banan.

Därefter heat 6 där Milik blev utkörd i planket av uteslutna Fredrik Lindgren. Milks cykel blev, enligt rapporter från depån, obrukbar och han fick köra resten av matchen på sin andrahoj.

"Pepe fick hjärnskakning"

I heat 8 smällde det igen. Piotr "Pepe" Protasiewicz klippte i utgången av startkurvan Miedzinskis framdäck. "Pepe" blev utesluten och studsade upp direkt efter kraschen. Men han var inte så oskadd som man först kunde tro.

- "Pepe" slog i axeln rejält, inget nyckelben brutet, men muskelskador. Och sen en hjärnskakning också, han såg blixtar och var yr efteråt i depån så han avråddes från att köra, säger lagledare Peter Johansson.

Joel Andersson fick en smäll i ryggen vid sin krasch, men inte värrre än att han kunde fortsätta. Vaclav Milik fick två fingrar stukade och flera skrapsår i den krasch som kanske såg värst ut. 

Trots smällen så kom Milik igen och bara två heat efteråt rundade han Miedzinski i exakt samma kurva tätt intill planket och tog en heatseger som ensam indian, i det heatet "Pepe" blev utesluten.

- Han är ju här och vill visa att han hör hemma i laget, han kör för ett nytt kontrakt, Han grimaserade illa mellan heaten, men när hjälmen kom på så glömde han nog det, säger Johansson om tjecken med ett kortidskontrakt.

Tveksamma domslut tyckte Peter

Det regnade under halva matchen. Inte intensivt så att matchen nån gång behövde brytas, men det strilade ändå ner droppar nästan ända fram till paus. Något som gjorde att banans karraktär ändrades.

- Vi kom inte iväg tillräckligt bra i starterna efter regnet och det blev väldigt halt där inne så då måste du ut på yttern. Alla jagade samma spår och Smederna var vassare idag. Ibland har man det och ibland har man det inte.

Lagledaren tyckte att några domslut man fick emot sig var tveksamma.

- Miedzinski svängde in framför "Pepe" och Jepsen Jensen var innanför linjen i heat 13. Även Joels uteslutning var tveksam. Det var mycket motflyt för oss idag, men så är det ibland, avslutar Peter Johansson.

Milik och Holder bäst

I sjunde omgången kom därmed Indianernas första förlust och man tappade serieledningen till Vetlanda, som dock kört två matcher mer. Indianerna får chans till revansch nästa vecka mot Smederna borta.

POÄNG: Vaclav Milik 11+2, Chris Holder 11+1, Kenneth Bjerre 7+2, Anders Thomsen 5, Piotr Protasiewicz 4+1, Ludvig Lindgren 3, Joel Andersson 2+1.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-06-25 21:57
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.