Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Bygget av Kumlas nya vårdboende nu igång

Rose-Marie Frebran, styrelseordförande i Länsgården. Katarina Hansson, kommunstyrelsens ordförande och Andreas Svahn, Regionråd. Foto: Anders BjörkRose-Marie Frebran, styrelseordförande i Länsgården. Katarina Hansson, kommunstyrelsens ordförande och Andreas Svahn, Regionråd. Foto: Anders Björk

Under onsdag eftermiddag togs det första spadtaget i bygget för nya vård och omsorgsboendet Kungsparken som ska stå klart 2023. - Det blir en bättre miljö än tidigare både för boende och personal, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S)

​Kumlas nya vård- och omsorgsboende kommer att byggas och ägas av Länsgården, som ägs av Region Örebro Län, och hyras av Kumla kommun. Kungsparken blir namnet på boendet, till skillnad mot tidigare Kungsgården.

36 fler platser än tidigare

Byggentreprenör blir Örebrobaserade OBK Sverige AB som står för en totalentreprenad på ungefär 10 000 kvadratmeter. 126 lägenheter som vardera är 33 kvadrat ska det bli. Vad blir det då för hyresnivå för hyresgästerna hos Kungsparken?

- Vi kommer att titta på det och framöver slå ut vad hyreskostnad blir, så i nuläget kan jag inte svara på det. Vi kommer få en ökad kostnad mot vad vi betalat tidigare, men vi får ett nytt och fräscht boende som fungerar bra både för boende och personal, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S)

Det kommer att bli 36 fler platser än tidigare och entreprenadkostnaden för bygget av Kungsparken ska landa på 246 miljoner kr exklusive moms. Vad är det då framförallt som ska bli bättre för boende och personal?

- Det blir en mer trygg, säker och trevligare miljö. Det kommer finnas möjlighet att använda teknik och digitalisering på ett helt annat sätt vilket hjälper de äldre att bli mer självständiga. Framförallt kommer det bli mer lättarbetat för de som jobbar här.

Tittade på att bygga till eller om innan

På vilket sätt då?

- Det blir en annan struktur och man kommer kunna ha en bättre samverkan mellan de olika avdelningarna. Det blir ett stort bygge med många avdelningar och det kommer vara ungefär tio personer som bor på varje avdelning.

Enligt Hansson ska man ha tittat på om det gick att bygga om eller bygga till istället för att riva allt och bygga helt nytt.

- Det var det första vi tittade på när vi insåg att vi behövde fler vårdplatser. Men det gick inte att göra, tyvärr var det ett uttjänt hus och då var det ekonomiskt bättre att riva och bygga något helt nytt, fastslår Katarina Hansson.

Februari 2023 väntas nya Kungsparkens vård och omsorgsboende stå klart.

Etapp 2 startar 2023

Även Vårdcentralen och Folktandvården kommer att byggas om.

Detta blir dock i etapp 2 med start 2023, efter att Kungsparken är klar. Till 2025 ska etapp 2 vara klar. Länsgården hyr här ut till Region Örebro Län.

- Stora delar kommer att rivas där också. Man har gjort en besiktning och konstaterat att det är i rätt dåligt skick, säger Regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn.

Kommer verksamheten då flyttas gällande vårdcentral och tandläkare?

- Planen är att man ska klara av att driva verksamheten vidare även under byggtiden, fastslår Andreas Svahn.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-06-10 15:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.