11 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Första privata förskolan har öppnat

Ägaren Leila Parsa känner sig nöjd över att vara på plats i Kumla. Foto; Anders BjörkÄgaren Leila Parsa känner sig nöjd över att vara på plats i Kumla. Foto; Anders Björk

Kumlas första privata förskola "Fjärilen i ur och skur" är nu färdigbyggd och har smugit igång sin verksamhet. - Om det finns ett behov så välkomnas absolut fler privata förskolor, säger skolchef Ann-Sofie Vennerstrand.

Det första spadtaget för förskolan "Fjärilen i ur och skur" togs 30 januari 2018. Ett drygt år senare kunde man öppna och under tisdagen bjöd man in för en rundtur i sina lokaler.

Börjat ta emot de yngsta

I stort sett allt är klart, alla fall invändigt.

På gården utanför återstår dock lite jobb innan allt kan betecknas som klart, även om man fått upp ett staket som inhängnar allt.

- Vi började med att ta emot barn på ett och två år och inte alla på en gång. Vi har några lite äldre med, men 90 procent är små barn, förklarar Leila Parsa.

Sammanlagt har man just nu 30 platser fyllda, framöver ska man ha 55-60 platser. Fem pedagoger har blivit heltidsanställda och därtill en kock, en vaktmästare och en resurs som ska hjälpa till med lite olika uppgifter.

Har allt gått problemfritt sen ert första spadtag här januari 2018?

- Går ett bygge nånsin problemfritt? Det mesta har gått bra, men en del har inte funkat, men då har vi fått tagit in annat folk istället och även gjort en del av arbetet själva, säger Leila.

Positiv till fler privata förskolor

På plats var Ann-Sofie Vennerstrand, skolchef i Kumla kommun.

- Det ser jättefint ut, det är ju lite annorlunda än en traditionell förskola. Vi har väl inte vetat så mycket hur det skulle bli utan mer att de jobbar lite annorlunda, men det är över förväntan måste jag säga.

Detta är första privata förskolan i Kumla, vill kommunen ha flera framöver?

- Om det finns ett behov så absolut. Vi har inlett ett samarbete med Fjärilen redan och bjuder in dem så gott vi kan till olika träffar, utbildningar och inspirationsdagar vi kommer att ha. Jag tror vi kan lära oss mycket av varandra.

Även om Fjärilen är en privat förskola så går kön via kommunen.

- De önskade att vi skulle sköta det och det kändes bra för vår del också. Det blir då lätt för alla invånare i Kumla att man söker på ett ställe och sen får man såklart önska plats här eller i någon av våra kommunala förskolor.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-03-26 20:06
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.