Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
30 May 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Centerpartiet vill bygga ett P-hus vid stationen

Det är vid denna yta som Centern i Kumla tycker att ett nytt P-hus ska byggas. Foto: Anders BjörkDet är vid denna yta som Centern i Kumla tycker att ett nytt P-hus ska byggas. Foto: Anders Björk

Centerpartiet i Kumla anser att det ska byggas ett helt nytt P-hus alldeles bredvid stationen i Kumla. I motionen kring förslaget påtalar de att det ska täckas maximalt med solceller för att underlätta att ladda elbilar.

Den plats som förslaget gäller är den pendlarparkering som finns där nu med runt 70 platser. Den ligger alldeles bredvid stationen. 

Under onsdag eftermiddag var i stort sett alla platser upptagna. 

“Vi måste hjälpa våra invånare”

Centerpartiet hävdar att det är en bra satsning inför framtiden, av flera orsaker.

“I Kumla pendlar cirka 5 000 personer till Örebro varje dag. Vi behöver hjälpa dem att välja att åka kollektivt. I Kumla kommuns olika dokument med riktlinjer inför framtiden belyses vikten av en utvecklad kollektivtrafik som en faktor till att bli ett hållbart samhälle. En viktig del i pendlingen är smidig parkering, korta transfertider och god turtäthet. Vi anser att vi måste hjälpa våra invånare genom att ge dem rimliga alternativ och vi måste tänka innovativt. Vi måste redan nu planera och börja bygga för framtidens hållbara kollektivtrafik", står att läsa i motionen.

Strax efter klockan 15 kom detta tåg in från Örebro Strax efter klockan 15 kom detta tåg in från Örebro

Partiet har även förslag på hur P-huset ska utrustas. 

“Parkeringshuset ska byggas hållbart, det ska täckas maximalt med solceller vilka ska generera el till de elbilar som parkerar i dess garage. Möjlighet att ladda elbilar i Kumla är mycket begränsad och detta skulle fylla ett behov”. 

Laddstolpar för elbilar viktigt

Centerpartiet Kumla föreslår därför:

- Att fullmäktige ger Samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att utreda byggnation av ett parkeringshus med laddstolpar för elbilar som dels drivs via solceller, batterilagning och elnätet i anslutning till Kumla Station.

- Att byggnationen kan göras av kommunen, något av dess bolag eller en markanvisning för en privat aktör.

Motionen är undertecknad av partikamraterna Jan Engman, Karin Lindqvist-Kax och Magnus Claesson. Centerpartiet i Kumla är det parti som de senaste åren lämnat in klart flest motioner kring förändring i Kumla. 

Det är även något de själva inte varit att sena att ta upp och nämna. Kommunstyrelsens ordförande Andreas Brorsson (S) har påtalat att det är en sak att komma med förslag, men en annan att göra politisk verklighet av förslagen.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-05-11 15:30
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla