27 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Vildsvin i skogen stoppar eleverna

Vildsvinet är normalt nattaktivt, men kan om det lever ostört vara aktivt även dagtid. Foto: Henrik ÖstenssonVildsvinet är normalt nattaktivt, men kan om det lever ostört vara aktivt även dagtid. Foto: Henrik Östensson

Elever på Tallängsskolan i Hällabrottet är förbjudna att vistas i den intilliggande skogen då vildsvin har setts alldeles i närheten. Kumla kommun tonar dock ner faran för att djuren kan skada.

- Många saker har jag varit med om att hantera, men det här var något nytt, säger Agneta Hedlund Medin, som sedan ett och ett halvt år är rektor på Tallängens skola.

Vårdnadshavare fick brev om förbud

Skolan och Agneta fick info om att vildsvin rört sig alldeles vid skolans tomtgräns. Man agerade då snabbt och skickade 22 april ut brev till alla vårdnadshavare och förklarade att det var förbjudet för elever att röra sig i skogen under skoltid.

Tallängens skola med skogen i bakgrunden. Foto: Kumla.se

Man informerade även Kumla kommun.

- Eleverna får inte vara i skogen tills vi hör något annat från Kumla kommun.

Vad som bör nämnas är att skolgården är inhägnad. "Som tur är har vi en stor skolgård för eleverna att vara på", avslutar Agneta Hedlund Medin.

"Ingen fara", säger Kumla kommun

Thomas Åkesson är verksamhetschef på Miljö och Bygg hos Kumla kommun.

- Våra kommunjägare har varit där och kollat. De har gått runt, men inte hittat många spår, utan dagtid håller vildsvin till längre bort. Det är ganska glest med träd i området och vildsvin vill helst dra sig undan under dagtid och gömma sig i svårtillgängligare områden, säger Thomas Åkesson som även fastslår att kommunjägare skjutit av några vildsvin den senaste tiden.

Behöver elever känna sig rädda?

- Det finns det ingen anledning till under dagtid. Ett vildsvin kan dock vara aggressivt om det är skadat eller om man skulle hamna mellan suggan och dess ungar, men normalt sett drar de iväg om de ser/hör människor, det är skygga djur, avslutar Thomas Åkesson 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-04 17:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.