Gå till innehåll
Kumla / Politik
En person håller i papper och står utomhus i skymningen, med träd och barn i vinterkläder i närheten.

Föräldern och Hardemobon Håkan Granqvist tog till orda och manade alla föräldrar till kamp. Foto: Henrik Östensson

Föräldrar och Hardemobor
samlades för att värna sin skola

Publicerad: 5 December 2024 10:20

Igår eftermiddag samlades ett 70-tal barn, föräldrar och övriga Hardemobor vid sin skola för att börja organisera något slags motstånd mot nedläggningen av skolan. Stämningen var en blandning av sorg och kampvilja. Namnlistor delades ut och en av föräldrarna med barn på skolan, Håkan Granqvist tog till orda.
– Det kommer givetvis som en chock. Ett hårt slag mot bygden och framför allt mot våra barn. Vi valde att berätta för våra barn på tisdagskvällen, det blev mycket tårar, de älskar sin skola.

– Kommunen använder ju argument som inte stämmer. Man talar om bristande likvärdighet för eleverna. Att studieresultaten inte skulle hålla måtten, det är ju inte sant.  Skolan får ju överlag högre betyg än andra skolor i Kumla. I Skolinspektionens skolenkät sticker ju skolan ut, den får över lag högre betyg på alla områden än andra skolor i kommunen. För något år sedan klarade 100 procent nationella prov i matematik, vilken annan skola klarar det, säger Håkan Granqvist.

En person som bär glasögon och en svart kappa med en pälsfodrad huva står inomhus och bär på en rosa ryggsäck. Rockar och stövlar syns i bakgrunden.

Jennifer Qvist har en dotter på skolan och önskar att även hennes som hade fått gått på den. Foto Henrik Östensson

Han fortsätter.

– Vi hör dagligen om allvarlig mobbing, kränkningar mellan elever och rentav våld på skolor, både på stora skolor och andra mindre. Det förekommer inte här, det finns inga anmälningar, ingenting. Här mår eleverna bra, hjälper och stöttar varandra, även mellan årskurserna. För oss som träffar elever på den här skolan framstår det som självklart att klasserna som innefattar två årskurser är en styrka, en stor fördel.

“Fantastisk skola”

– Det här är en fantastiskt skola. Vår dotter går här nu. Vi flyttade hit för tre månader sedan. Men hade vi känt till skolan tidigare hade vi flyttat hit för länge sedan. Då hade vår son, som har särskilda behov, varit i en helt annan situation och mått mycket bättre. Först försvann bussen, nu försvinner även skolan, det känns inte alls bra, sa Jennifer Qvist, som hade slutit upp med de andra föräldrarna.

En man klädd i brun jacka och mössa står utanför nära en tegelbyggnad. Flera personer är samlade i bakgrunden.

Joel Andersson har en pojke på förskolan, som också kommer läggas ner.

Joel Andersson, Hardemobo och förälder , håller med:

– Det här är för jäkligt, ett uselt beslut. Vi bor en liten bit bort från skolan. Man talar ju om att det minsann inte är någon rättighet att ha skola på gångavstånd. De flesta som bor här får redan antingen skjutsa sina barn till skolan, eller se till att de åker buss. Då anser man att våra barn ska åka ännu längre och få ännu längre skolväg, medan man bygger nytt inne i Kumla, det känns inte bra alls. Varför ska man förstöra något som fungerar?

Trygghet går förlorad

Emma Bråneryd och Anna Nordin har båda gått på skolan i Hardemo och har båda barn där nu.

– Min pojke heter Aron och går i ettan, säger Emma

– Min heter Valentin Oliver och går också årskurs 1. Vi är väl rätt överens om att det här med fler årskurser i samma klass har varit bra. Man hjälper varandra över årskurserna. Det skapar en unik sammanhållning, en känsla för skolan, jag tror man inte har på andra skolor, säger Anna.

De hade med sig teckningar deras barn ritat.

– Lägger man ner skolan kommer tryggheten för våra barn rubbas ordentligt.

Två personer står utomhus och håller skyltar. Det finns andra i bakgrunden, en barnvagn och kala träd synliga.

Emma Bråneryd och Anna Nordin hade med sig teckningar som deras barn målat.

“Ett ekonomiskt beslut och inget annat”

På plats var också oppositionspolitikerna Magnus Claesson (C) och Christian Liljenhed (L).

– Jag är bekymrad över att man använder likvärdighet i utbildningen som argument och kommer med saker som att skolans lärare inte skulle ha rätt behörighet. Det är ju inte sant.  Det finns dessutom  ganska mycket forskning som visar att elever från mindre skolor både mår bättre när de blir äldre, presterar bättre i skolan senare och presterar bättre även i arbete och näringsliv senare. Det här handlar ju inte om omsorg över Hardemos elever utan om ekonomi, det bör man vara öppen med, sa Magnus Claesson.

Beslutet om nedläggning tas i Nämnden för livslångt lärande redan den 17 december, men kommer, troligen även att dras över kommunfullmäktige någon gång efter nyår. Det är relativt ovanligt att beslut om nedläggning forceras fram så snabbt utan att föräldrar och andra inblandade fått information tidigare.

Föräldrarna i Hardemo planerar något slags demonstration, aktion inne i Kumla den 13 december.

Uppdatering 11.37 torsdag den 5 december.

En fråga som kom upp under onsdagskvällens samling vid Hardemo skola var huruvida det verkligen finns utrymme på Stene skola, dit kommunen tänker sig att merparten av barnen från Hardemo ska flytta.

– Vi har ju fritt skolval. Men tanken är ju Stene. Barnen från Hardemo ska ju tas in i befintliga klasser där där. Så självklart anser vi att eleverna får plats, redan i dagens lokaler.  Men det ligger också ett uppdrag att utveckla skolokalerna i Stene, anpassa och förändra för att få plats med fler elever, säger Lina Meriloo, chef för Förvaltningen för Livslångt lärande.

– Jag har ju varit rektor  i kommunen tidigare, jag vet att man historiskt använt lokaler som jag tror tillhörde kyrkan som dragspel när man inte fått plats i Stenskolans lokaler, men det hoppas vi inte behöva.

Annons

kumla