Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Förälder kritisk efter språkval i skolan

En elev på Fylsta skola har tappat lusten att gå på lektioner. Detta efter att inte fått sitt förstaval inom språk. Elevens förälder har därför kontaktat Kumla kommun om att de bryter mot skollagen.

Inför årskurs 6 får elever göra språkval. De som finns att välja på är spanska, franska, tyska, teckenspråk, fördjupning inom engelska eller svenska och modersmål förutsatt att det samlar minst fem elever. 

Vanligast att inte få spanska

En elev på Fylsta skola ville läsa spanska, men fick franska. Detta har medfört att eleven inte velat gå på språklektionerna. Något som föräldern skriver om. 

“I och med att motivationsbristen för att överhuvudtaget gå till skolan är stor blir det inte bättre med att bli tvingad att läsa ett ämne som han själv inte valt och inte är intresserad av. Att även se sina kompisar få sina val är inte så stimulerande. Mentorer på Fylsta vet om problemet samt att vi även varit i samtal i Örebro med kurator”, skriver föräldern till Kumla kommun.

Ann-Sofie Vennerstrand är skolchef i Kumla kommun. 

- Det är vanligast att elever inom spanska inte får sitt förstaval då det är ett populärt språk och samtidigt svårt att rekrytera behöriga lärare. Om det är fler elever än platser som finns så lottas platserna ut. 

Anser skola brutit mot skollagen

Föräldern till eleven nöjer sig inte med det svaret utan vill se ändring. 

“Vi anser att skolan brustit i bestämmande av språkval och inte tillgodosett den personliga utvecklingen och hans framtida studier. Med hänvisning till skollagen så anser vi att lottning av platser för språkval strider mot kapitel 10 , paragraf 2.”

En titt i skollagen kapitel 10, paragraf 2 förtäljer följande. 

“Grundskolan ska ge eleverna kunskaper och värden och utveckla elevernas förmåga att tillägna sig dessa. Utbildningen ska utformas så att den bidrar till personlig utveckling samt förbereder eleverna för aktiva livsval och ligger till grund för fortsatt utbildning. Utbildningen ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap och ge en god grund för ett aktivt deltagande i samhällslivet.”

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-26 14:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.