Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
30 May 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Temperatur sänkt hos Djupadalsbadet

Djupadalsbadet har både inne- och utebad. Denna tid på året är det innebadet som har öppet. Foto: Anders BjörkDjupadalsbadet har både inne- och utebad. Denna tid på året är det innebadet som har öppet. Foto: Anders Björk

En kvinna som besökte Djupadalsbadet med sin son nyligen skriver att de inte ville bada i Äventyrsbadet då vattnet var så kallt. Badet har sänkt temperaturen med ett par grader för att spara på elförbrukningen.

Kvinnan var i början av november och badade i Djupadalsbadet med sin son. 

Hon påtalar att de valde mellan att åka till simhallen i Hallsberg och Djupadalsbadet och valde Djupadalsbadet då det verkade vara ett större och därmed roligare badhus. 

“Var mycket kallt i vattnet”

Men det blev inget lyckat besök.

“När vi kom in i äventyrsdelen av badet var det mycket kallt i vattnet. Vi försökte vara i vattnet men klarade det i max fem minuter. Övrig tid fick vi spendera i undervisningsbassängen, vilket vi hade kunnat åka till vilket badhus som helst för att göra. Så ovärt att åka till ett äventyrsbad när det är så kallt att det inte går att använda det”, skriver kvinnan.

Hon avslutar sin skrivelse;

“Jag pratade även med andra som också klagade på temperaturen. Kanske ni sparar el? Men förvarna i så fall om det så vi slipper kasta pengar i sjön”

“Tittar på olika lösningar”

Claes Samuelsson är enhetschef på badet. 

- För ett antal veckor sedan började vi en sänkning med två grader. Från 28 grader till 26. Dels som ett led i arbetsmiljö, då vattentemperaturen i motionsbadet påverkar luftens temperatur och de anställdas arbetsmiljö., samtidigt som det är en energibesparingsåtgärd.

- Enligt temperaturloggen från helgen då badgästen besökte oss som skickade in synpunkten var den lägsta uppmätta temperaturen i Äventyrsbadet och Motionsbadet 26,5 grader, säger Claes. 

Hur resonerar ni framöver kring tempen på vattnet och elkostnader överlag?

- I pooler där man håller sig i rörelse och är aktiv håller vi en temperatur mellan 26-27 grader. I undervisningsbassäng och den grunda barn poolen på Äventyrsbadet har vi 32 grader varmt vatten. Informationen om temperaturen i varje pool finns att läsa på djupadalsbadet.se.

- Självklart tittar vi på vår elförbrukning. Redan idag har vi rörelsestyrda armaturer i majoriteten av våra utrymmen. Dock tittar vi på olika lösningar i våra publika områden där våra gäster befinner sig.

Bastutid minskas i Hallsberg

Det finns ju ett badhus till i Sydnärke, Alléhallen i Hallsberg. 

Hur har de hanterat frågan?

- Det finns en vädjan om att spara in på energin i samhället och den måste vi lyssna på så vi har gjort som så att bastun hålls stängd fem timmar per dag, som den innan varit öppen, och öppnar klockan 14. 

- Och den utomhusdel av bassäng vi har stänger vi tillsvidare, säger Anders Wiiand, tillförordnad fritidschef hos Hallsbergs kommun. 

Temperaturen i vattnet då?

- Den får vara samma som tidigare. Vi har bestämt att vi genomför dessa två åtgärder och hoppas att det räcker. De börjar att gälla från måndag kommande vecka, avslutar Wiiand.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-11-17 13:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla