07 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Guld och silver till kampsportstjejer

Hurra! Ännu fler medaljer för kampsportarna Jenny Öster Hall och Nathalie Frisk. Foto: Yvonne BergerHurra! Ännu fler medaljer för kampsportarna Jenny Öster Hall och Nathalie Frisk. Foto: Yvonne Berger

Jenny Öster Hall och Nathalie Frisk, i Kumla para-budo, har deltagit i VM i Abu Dhabi. Där blev det ytterligare framgångar för de skickliga kampsportarna som tävlade till sig ett guld och ett silver.När solen nu sänker sig ner över ett varmt Abu Dhabi är det dags att summera de två veckor som gått. Två veckor som är svåra att beskriva. Det har varit så mycket känslor och ett otroligt äventyr.

Många medaljer

Resan till USA blev ju fantastisk om tittar på den rent medaljmässigt. Om man sedan går ett steg längre och tänker på vilken fantastisk bedrift para-budo tjejerna gjort blir man varm i hjärtat.

I USA blev det fyra VM-guld. Två var till Jenny Öster Hall och Nathalie Frisk. Man skulle lätt kunna säga att det är ett unikt resultat. På 24 timmar hinner tjejerna sedan hem för att packa och ladda om samt försöka reparera jetlag innan resan till Abu Dhabi.

Tävlade individuellt

Väl framme i Abu Dhabi anslöt tjejerna till team Sweden jujutsu-landslaget. Där började invägning, information och väntan. Jenny och Nathalies duo-motståndare från Rumänien lämnade walk over minuterna innan tävlingsstart.

Man ville då att de inte längre skulle tävla som ett lag utan individuellt. Detta orakade stor förvirring hos tjejerna som är vana vid att tävla i par. De gjorde sitt bästa och hamnade på en delad första plats.

Deras mod att våga utmana sig själva och faktiskt gå ut och köra ändå väckte stor beundran och respekt, både från massmedia och coacher från hela världen.

- Ja, som coach blir man rörd, säger Roger Berger.

Tjejerna möter varandra i en match.
Mötte varandra

Efter det hade tjejerna en sista tävling kvar. Den var i Newasa. De hamnade då i samma tävlingsklass tillsammans med en tjej från Bangladesh. Det var inte roligt att behöva möta sin kompis men det är något som ibland kan hända.

Jenny Öster Hall tog guld denna gång och Nathalie Frisk hamnade på en silverplats. Efter det skulle man kunna tycka att äventyret var slut, men icke.

Efter prisutdelningen blev alla svenska tävlanden stoppade för dopingkontroll. I vår värld är det kanske inte så konstigt men om man har en funktionsvariation blev det inte helt enkelt att vara coach.

Man blir arg på sig själv för att man inte förklarat bättre hur en kontroll går till. Man blir orolig över att tjejerna ska bli rädda. 

Här tar Jenny och Nathalie emot sina medaljer.
Gick bra

Efter flera timmars väntan och många flaskor vatten blev de klara. Tränare och föräldrar mötte upp snabbt som stöd efteråt. Tjejerna var fundersamma över kontrollen men coola med sina guld- och silvermedaljer runt halsen.

- Ja, att var coach för Kumla kampsport para-budo och nyutnämnd para-jujutsu instruktör i team Sweden är ett omtumlande uppdrag, skrattar Roger Berger.

Nu återstår några dagar för tjejerna i Förenade Arabemiraten innan de ska tillbaka till vardagen. Med frågan om vad de vill göra nu svarar de båda i kö:

- Vila en liten stund!

Ett fantastiskt resultat

Resultat från USA : Jenny Öster Hall guld i BJJ både med gi och utan gi. Nathalie detsamma men i annan viktklass. 

Resultat i Abu Dhabi: Nathalie Frisk guld i duo/självförsvar och silver i Newasa.  Jenny Öster Hall guld i duo /självförsvar och guld i Newasa. 

Alltså inom två veckor har dessa fantastiska idrottare, Nathalie Frisk, tre VM-guld och ett silver.  Jenny Öster Hall fyra VM-guld i fyra olika discipliner. Detta är fantastiskt!

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-20 12:01
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.