11 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Privata förskolan Fjärilen flyger vidare

Amra Granlöf är anställd hos Leila Parsa som driver förskolan Fjärilen. Kumlas enda privata förskola. Foto: Anders BjörkAmra Granlöf är anställd hos Leila Parsa som driver förskolan Fjärilen. Kumlas enda privata förskola. Foto: Anders Björk

Förskolan Fjärilen har valt att gå sin egen väg. Man har gått ur kommunens kösystem och väljer bort kollektivavtal. Man kan även visa att alla föräldrar med barn på skolan är nöjda i en nygjord undersökning.

Först lite bakgrundshistorik om Leila. Hon är född och uppväxt i den kurdiska delen av Iran. Hennes far var politiker, en omstridd sådan och familjen tvingades fly på grund av hans utsatthet. Flera gånger utsattes han för mordförsök.

Mördades på öppen gata

Familjen kom till Turkiet, men förföljelsen slutade inte där. 

- Vi var under FN:s skydd där under tiden som vi väntade på svar om att få komma vidare i Europa. Men Irans regering fortsatte att skicka lönnmördare efter pappa även i Turkiet. Vi var bevakade och vågade inte stå vid fönster.

Till sist lyckades mördarna med sitt syfte. Att ha ihjäl Leilas far. Han blev nedskjuten på öppen gata med två skott i huvudet med en ljuddämpande pistol i närheten av deras boende. Leila sprang dit.

- Det var massa blod på platsen och ambulans hade redan hunnit åka iväg med honom, så vi tog oss till sjukhuset. Personalen där var väldigt otrevlig mot oss eftersom de visste att vi var kurder.

Efter ett tag rullades fadern ut ur operationsrummet till familjen i korridoren. Huvudet hade rakats och de två skotten plockats ut, men han överlevde inte. Inför familjens åsyn tog han sina sista andetag. 

Det startade med ett barnvaktsföretag

Kort efter faderns död fick familjen reda på att de hade fått uppehållstillstånd i Sverige. Året var 1994 och Leila var då 16 år. Hon reste till Sverige som äldst av fyra syskon och med en mor som var analfabet.

- Vi kom till Örebro och jag var tvungen att bli vuxen tidigt. Jag kunde knappt svenska, men jag var tvungen för att hjälpa mamma med allting och ta ansvar för mina yngre syskon, säger Leila. 

Leila kände att hon ville jobba med människor och började inom hemtjänsten efter gymnasiet. Samtidigt startade hon en skönhetssalong ihop med sin syster och jobbade dagtid på salongen och kvällar på hemtjänsten.

Med tiden gifte hon sig och fick barn. Hennes intresse för barnomsorg tog då fart och hon startade ett barnvaktsföretag med namnet "Nanny Belle". Hon tog även över driften för en förskola i Täby, Stockholm.

- Lokalen i Täby var dock inte anpassad på det sätt som jag ville. Jag brann för att bygga upp min egen förskola och hade en klar bild av hur den skulle se ut och drivas, säger Leila.

Flera anställda slutade tidigt

Det var där hennes bild av sin egen förskola byggd från grunden startade. 2015 började hon skissa på det som skulle bli Förskolan Fjärilen i Kumla. I januari 2018 togs första spadtaget och lite mer än ett år senare kunde Fjärilen öppna.

Kumlas första privata förskola någonsin.

Det var glada miner vid invigningen och många verkade nyfikna på Kumlas nya förskola och att den var tjusigt byggd rådde inga tvivel om. Men kort efter öppningen slutade tre barnskötare, vilket skapade många frågetecken.

Två av de som slutade blev även sjukskrivna.

- Självklart ser vi allvarligt på det och satte in åtgärder för att se över våra rutiner och förbättringsåtgärder, vi får inte glömma att det finns flera sidor av en situation och vi tar absolut ansvar för vår del.

- Men vi följer de lagar och regler man ska hålla sig till och har krav på oss från Skolverket och Skolinspektionen hur jobbet ska skötas. Jag som högste ansvarig måste se till att det sköts, annars måste jag agera, säger Leila.

"Jag är inte felfri"

Leila säger att hon hade flera samtal med anställda för att få en bättring.

- Det finns inget konstigt som jag förväntar mig av en anställd. Men det är en självklarhet att du ska leverera när du får lön här. Om du betalar för tio äpplen i en butik till exempel är du inte nöjd att bara få sex tillbaka.

Det är också ditt ansvar att få personal att trivas här och känna sig trygga?

- Jag vill självklart att alla som jobbar ska trivas här. Jag är fullt medveten om att mår vår personal bra gör de också ett bra jobb med barnen och mitt fokus är på barnen och personalen. Jag är inte felfri och som jag sa så tar jag tag i de situationer som uppstår för att det inte ska behöva hända att någon far illa.

Hade nu nån självkritik när flera slutade samtidigt?

- Självklart. Det är ingen som är perfekt och i början när man startar en ny verksamhet blir det lätt att det tar ett tag att hitta de som man tycker är rätt folk på platsen och att personalen känner att vår arbetsplats är rätt för dem. Det är normalt, vi är inte unika på det sättet.

Svårt säga vad man tycker

Tror du att du upplevs som för påstridig av vissa?

- Jo, det är så att jag är uppväxt i en annan kultur och det jag har i hjärtat det kommer ut ur munnen. Det jag märker är att det uppstår missförstånd, det jag har i hjärtat kommer inte alltid ut korrekt verbalt.

- Men det är inte alltid acceptabelt i Sverige att vara ärlig och säga vad du tycker i varje läge. Man kan inte kalla en spade för en spade här.

Förskolan Fjärilen är byggd för att kunna ta emot som mest 55 barn. I nuläget har man 26 barn, enligt Leila. Merparten från Kumla, men även från Hallsberg och Örebro. Till mars ska ytterligare fyra, fem barn komma in. 

- Vi har inte bråttom att fylla alla platser på en gång. Det viktigaste är att först hitta rätt personal och det tar tid att hitta guldkornen. Men vi har flera som står i kö för att få plats.

Föräldrar nöjda i undersökning

En undersökning som Fjärilen nyligen gjort ska visa att föräldrar med barn på förskolan är nöjda. Av 44 tillfrågade (gällde både Fjärilen och förskolan i Täby) visar ett dokument att samtliga svarat "ja" om de känner sig nöjda.

Nöjda föräldrar alltså, men relationen med Kumla kommun har stundtals varit kantig. Kommunen höll i somras sånär på att stänga ner förskolan tillfälligt då en anmälan om felaktig belysning inkommit. 

Tjänstemän hos kommunen tog sig dock inte till Fjärilen för att se hur det låg till med egna ögon, men tänkte ändå stänga förskolan. Leila och personal tog sig då till Stadshuset och fick beslutet om stängning att hävas.

Kommunen har även reagerat med oro över förskolans ekonomi då man inte varit i närheten av så många barn som förskolan är byggd för. Det fick kommunen att kräva att senast sista januari 2020 måste Fjärilens bolag redovisa hur man ska lösa de ekonomiska problemen - på kort och lång sikt - med ett minskat barnantal. 

"Hamnat i politisk konflikt"

- Jag har nyss skickat in svar till kommunen, det går framåt och jag är inte orolig, säger Leila.

Hur är samarbetet med kommunen tycker du?

- Just nu har vi inga problem. Vi jobbar mot samma mål att barn och föräldrar ska vara nöjda, så jag har inget emot någon. Vi blev jätteglada att vi fick bygga upp den första privata förskolan i Kumla. 

Just att ni var den första privata förskolan i Kumla, tycker du det märkts?

- Ibland har jag känt att vi hamnat mittemellan i en politisk konflikt mellan Moderaterna och Socialdemokraterna som styr i Kumla. För jag tror inte att alla såg positivt på att en förskola skulle privatiseras. Men vad vet jag?

Väljer bort kollektivavtal

Varför har ni inte kollektivavtal på skolan?

- Jag har haft det i många år tidigare, men har aldrig känt att det har gett lika mycket tillbaka som det har kostat. Varför ska jag betala massa pengar till en organisation när jag ändå sköter jobbet runt deras frågor själv?

- De pengarna lägger jag hellre på min personal och verksamheten. Vi betalar alla nödvändiga försäkringar plus tjänstepension för våra anställda, samma som ingår i kollektivavtal. Så kollektivavtal för mig har ingen betydelse. 

Men dina anställda kanske vill att du har det?

- Den som inte litar på mig behöver inte jobba hos mig. Jag behöver inte betala pengar till en organisation bara för att de ska säga till anställda att jag är bra.

Slutade köa via kommunen

För tillfället är det fem anställda hos Fjärilen. En av dessa är Amra Granlöf som jobbat där i ungefär ett år. Hon är inte färdigutbildad, men går sin femte termin på den tre och ett halvt år långa förskollärarutbildningen.

- Jag stortrivs! Det är en bra miljö för barnen och vi har alla möjligheter att bedriva bra verksamhet här. Ibland tror jag man kan vara rädd för sånt som är nytt och bara följer samma väg hela tiden. Men det är bra med utveckling.

Från början var Fjärilen med i det kösystem som Kumla kommun har för förskolebarn. Det är man dock inte längre utan ordnar sedan i somras köplatser på egen hand. Leila föredrar detta då det ger bättre insyn.

- Våra barn köar via oss nu så vi får alltså inga barn via kommunen längre, vi valde att gå ur deras kösystem avslutar Leila Parsa. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-01-30 13:56
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.