11 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Gårdsbutiken Sy och Sprätta firar tio år

Lilian Berggren och Raija Larsson på gården utanför sin butik i Sannahed. Foto: Anders BjörkLilian Berggren och Raija Larsson på gården utanför sin butik i Sannahed. Foto: Anders Björk

Den charmiga gårdsbutiken Sy och Sprätta firar tio år i veckan. Det är inte helt ovanligt att textilbutiker lägger ner, men Sy och Sprätta har inga såna planer. - Vi kör så länge vi står upp, säger Raija Larsson.

​Sy och Sprätta är den lilla butiken på landet som säljer tyger och garn. Man har även kursverksamhet tre gånger i veckan där det stickas och sys i den ombyggda ladugården i Sannahed, ett stenkast från motorstadion. 160 kvadrat är den sammanlagda butiksytan.

Textilbutiker blir färre

Kundunderlaget har gjort att man kunnat fortsätta sin verksamhet och nu i dagarna firat tio år. Det kommer kunder inte bara från Kumla och Hallsberg utan även Katrineholm, Vingåker, Nora, Karlskoga, Lindesberg, Örebro till exempel.

- Vi har till och med haft busslaster som kommit hit från Lidköping, säger Lilian Berggren.

I stort sett alla klara produkter som säljs har man gjort själva. Som denna kudde. I stort sett alla klara produkter som säljs har man gjort själva. Som denna kudde.

Det är Lilian och Raija Larsson som har drivit Sy och Sprätta tillsammans i alla år. Det är inte precis så att det finns ett överflöd av denna typ av butik längre. Tvärtom.

- Nej, väldigt många textilbutiker har lagt ner, fastslår Raija Larsson som också säger att man bara jobbar med kvalitetsprodukter, ty man har inte råd att “ta in nåt skit”.

Inga planer på att sluta

Öppettider för kunder är onsdag till lördag året om. Det är dessa dagar man haft öppet i alla år. Ska man vara exakt var tioårsjubileet 6 maj, men det är denna vecka som man bjudit gäster på tårta och fika i den gemytliga trädgården.

Vanligtvis anordnar även Sy och Sprätta en Vårmarknad i maj, den blev dock inställd i år.

- Vi vågade inte. När det är som det är i samhället fick vi tänka om, säger Lilian Berggren.

I trädgården säljer man även lite blommor och nyodlade grönsaker. I trädgården säljer man även lite blommor och nyodlade grönsaker.

Man hoppas dock att kunna anordna sin Julmarknad senare under året som brukar vara välbesökt med allt från tomte till häst och vagn på plats. Tror då duon på tio år till ihop?

- Så länge vi står på benen håller vi nog på med det här, avslutar Raija Larsson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-06-05 15:10
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.