Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
21 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Filmskapare från Kumla tog storslam i skräck

Johnny Kickmaier, i mitten, har regisserat filmen som nu vunnit pris. Här tillsammans med Erling Lunde, Per Larsson och Gabriel Sandqvist. Foto: Fredrik KickmaierJohnny Kickmaier, i mitten, har regisserat filmen som nu vunnit pris. Här tillsammans med Erling Lunde, Per Larsson och Gabriel Sandqvist. Foto: Fredrik Kickmaier

Guld för bästa dödsscen, guld för bästa skådespelarensemble, guld för bästa film och bästa manus. Det blev facit för filmen ”Kull” på filmfestivalen ”Horror Movie Awards” i USA.
Kull är inspelad i Kumla i regi av Kumlabon Johnny Kickmaier och manus av Sydnärkenytts medarbetare Sandra Wallin.

– Alla priser är givetvis fantastiskt roliga. Men det är klart att manus känns lite extra, eftersom jag skrivit det, säger Sandra Wallin.

Filmen Kull är att betrakta som en novellfilm, ungefär en halvtimme lång.

– Vi kallar filmen en blandning av skräck och riktigt svart humor. Det finns en ironi i den. Men flera i min bekantskapskrets som sett den upplever filmen som mycket obehaglig, menar Sandra.

Men varför skräck?

– Både jag och Johnny har alltid varit förtjusta i skräck.

Arbetet med filmen, filmandet började redan 2015.

– Vi arbetar både med proffessionella, utbildade skådespelare, och amatörer. Filmade gjorde vi här i Kumla.

Filmen hade en budget på cirka 12 000 kronor. Lite av pengarna kom från Film I Örebro län, resten är egna medel.

– Det är en mycket liten budget i filmsammanhang.

Skådespelagänget som prisades för som insats i filmen. Fr. v: Emelie Ulfeby, Erling Lunde, Isabella Alveborg, Sofia Bolander. Foto: Per Larsson Skådespelagänget som prisades för som insats i filmen. Fr. v: Emelie Ulfeby, Erling Lunde, Isabella Alveborg, Sofia Bolander. Foto: Per Larsson
Anmäld till 163 festivaler

Filmen var inte helt färdig i efterarbetet förrän i slutet av 2019

– Jag började anmäla den till olika filmfestivaler världen över tidigt i våras. Det har väl blivit närmare 160 festivaler. Det är väldigt tuff konkurrens, med många produktioner som slåss om få platser. Vi har hittills kommit med och tävlat i 12 festivaler. Förutom några i USA, Storbritannien och Ryssland, har filmen även visats på ett par festivaler i Indien.

Flera tusen filmer var anmälda till Horror Movie Awards i USA.

– Sedan tas ett mindre antal ut som visas och som får tävla.

Festivalerna har inte varit sig särskilt lika under pandemin.

– De har ju fått hållas digitalt, utan publik. Fördelen är ju att vi kunnat följa dem på ett annat sätt på det viset.

Filmskaparen Sandra Wallin från Kumla, till vardags jobbar hon på Sydnärkenytt. Foto: Henrik Östensson Filmskaparen Sandra Wallin från Kumla, till vardags jobbar hon på Sydnärkenytt. Foto: Henrik Östensson

Är festivalerna viktiga för filmskapare?

– Jo men det är det. Det är väl lite så man gör sig ett namn, får gott renommé som filmskapare, menar Sandra.

Sandra och filmpartnern Johnny Kickmeier är igång med arbetet med en långfilm. De planerar också en ny kortfilm, men i en annan genre.

Sandra arbetar på Sydnärkenytt till vardags, som webbredaktör. Hon är utbildad filmvetare och manusförfattare.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-12-24 10:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.