03 Juni 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Kommunen ville inte skjuta av måsar

Fiskmåsar häckar i hela Skandinavien och förekommer såväl vid kusterna som inne i landet. Foto: Anders BjörkFiskmåsar häckar i hela Skandinavien och förekommer såväl vid kusterna som inne i landet. Foto: Anders Björk

En boende i Kumla har störts så mycket av fiskmåsar att han kontaktade kommunen om att de borde skjuta av måsar i området. Kommunen tillhandahåller skyddsjakt, men sa denna gång nej.

Den boende bor i ett tätbebyggt område och kontaktade Kumla kommun med frågan "om kommunjägare kan skjuta av måsar runt Fylsta och Haga".

Tyckte de störde för mycket

Orsaken till åtgärden ska enligt den boende vara "ett stort skränande i området som stör". Men Kumla kommun svarade snabbt att det inte var aktuellt.

"Kommunen har endast ansvar för vilda djur om det gäller kommunal mark. Om djur är skadat eller sjukt kan det vara kommunens ansvar även om det inte gäller dess mark.

Det är annars varje enskild fastighetsägare som ansvarar för vilda djur på sin fastighet. Ibland kan enskild fastighetsjägare kontakta kommunjägarna för att få bukt med vilda djur på egen mark, detta då kommunjägarna har tillstånd att skjuta med eldvapen inom tätbebyggt område, vilket krävs om djur ska skjutas i villaområde eller stan.

Om detta innebär en kostnad står fastighetsägaren själv för denna, det är inte kommunens ansvar och kostnad.

Vad gäller fiskmåsar menar våra kommunjägare att det inte hjälper att skjuta av fåglar, inte heller att riva av bon, de kommer tillbaka på en gång. Det enda som kan hjälpa är att picka ägg"

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-07-03 16:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.