Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

"Fältare" vill se mer engagerade föräldrar

Sandra Myrvik, Christopher Lindell och Sofia Fors Kovacic är fältarbetare i Kumla. Foto: Anders BjörkSandra Myrvik, Christopher Lindell och Sofia Fors Kovacic är fältarbetare i Kumla. Foto: Anders Björk

De fältarbetare som är anställda av Kumla kommun är medvetna om att det eskalerat med festande på parkeringen utanför Goda Rum, där alltfler ungdomar samlas på helger. "Fältarna" önskar ett större engagemang från föräldrar och har tagit initiativ till ett möte på torsdag.

Nyligen skrev vi om hur mycket ungdomar som på helgkvällar börjat att samlas på parkeringen vid Sjöparken utanför Goda Rum. Personal hos Goda Rum vädjade i artikeln om hjälp då det påverkar deras verksamhet negativt, bland annat genom att deras gäster känner sig otrygga och att personal från Goda Rum trakasseras.

Kraftig ökning av folk utifrån

Hos Kumla kommun finns tre heltidsanställda fältarbetare. 

De är väl medvetna om situationen. 

- Varje helg som vi jobbar kväll är vi här. Man kan säga att vi varit här varenda jobbhelg sedan i våras, säger Sofia Fors Kovacic, en av de tre anställda “fältarna”

De andra två heter Christopher Lindell och Sandra Myrvik. 

- Det har alltid funnits motorburen ungdom som umgås ihop ute på kvällar, men de stora samlingarna har inte varit i Kumla tidigare som det varit nu de senaste månaderna. Förändringen beror delvis på att det kommer så mycket folk utifrån Kumla hit, säger Christopher Lindell.

Den stora ökningen av besökare utifrån Kumla har tillkommit alltmer sedan slutet av sommaren, enas trion om. I fredags kväll var det exempelvis folk som tagit sig ända från Karlstad för att vara med i Kumla.

Stort åldersspann samlas

Hur var det i fredags kväll då?

- Först samlades de i parkeringsgaraget hos ICA Maxi, uppskattningsvis 80 personer. Därefter blev de avvisade därifrån eftersom kunder inte vågade parkera i garaget. Då åkte de hit istället och än fler tillkom, säger Sofia Fors Kovacic.

Det är inte bara ungdomar på platsen. Åldersspannet beskrivs mellan 13 till 26 år och långtifrån alla som medverkar kör A-traktorer. Fältarbetarna är medvetna om att Goda Rum tycker deras närvaro är starkt problematisk, men de lyfter att det finns andra aspekter med. 

- Det är jättetråkigt om det drabbar deras verksamhet och att personer som besöker dem känner sig otrygga. Men vi ser på frågan ur ungdomarnas perspektiv också, vilka risker som finns för dem. Oavsett var de håller till bryr vi oss om att de här samlingarna blir tryggare, säger Sandra Myrvik.

På vilket sätt är det inte tryggt nu?

- Åldersspannet är en del i det hela. Det gör att det finns så mycket mer alkohol på platsen än när vi “bara” träffar på ungdomar. Det skapar en mer riskfylld miljö för de yngre, anser Christopher Lindell. 

Önskar mer engagemang från föräldrar

Fälttrion berättar att de nåtts av info om att det finns narkotika på platsen, även om de själva inte sett något sånt. Men de ser många väldigt fulla ungdomar och att det körs med bil vårdslöst. 

- Vi vet att det förekommer sexuella ofredanden ibland, det är lätt att gå undan till olika bilar och gör det svårt för oss att få en överblick hur alla mår och var alla är när de är så många, säger Sandra Myrvik. 

De beskriver att de fokuserar på att skapa relation till ungdomar på platsen. De pratar mycket med dem och ringer även hem till en del föräldrar. Fältarbetarna samarbetar även med ordningsvakter och polis och håller kontakt med dem. 

De har dock inga mandat att avvisa personer eller att hälla ut alkohol. Men en sak som de vill trycka hårt på är föräldraansvaret. De anser inte det är tillräckligt.

- Vi skulle önska att fler föräldrar engagerade sig. Bland annat genom att själva åka ut och se hur det är på platsen, säger Sofia Fors Kovacic.

Håller i möte på torsdag

Är det nånsin några föräldrar här på kvällar?

- Väldigt sällan. Det har dykt upp enstaka, men då har det berott på att vi ringt och pratat med dem innan, säger Sofia Fors Kovacic.

På torsdag klockan 17:30 hålls ett möte i Skogstorpsskolan. Det är fältarbetarna som tagit initiativ till mötet och de har bjudit in föräldrar från Kumla och Hallsberg att närvara. Även polis och ordningsvakt kommer vara på plats. 

Syftet är bland annat att informera, ge sin syn på situationen, men även att föräldrar ska få chansen att prata ihop sig och förhoppningsvis i större utsträckning än tidigare engagera sig. 

- Det är inte alltid så lätt att vara tonårsförälder och vi vill hjälpa till så gott vi kan, avslutar Sandra Myrvik.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-11-22 12:07
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla