Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
24 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

ETC bygger 40
lägenheter i Hällabrottet

Så här är det tänkt att husen ska se ut. Rejält med solceller och stora ytor för odling. Skiss: ETC ByggSå här är det tänkt att husen ska se ut. Rejält med solceller och stora ytor för odling. Skiss: ETC Bygg

ETC Bygg har vunnit en markanvisning om att få bygga flera hus med totalt 40 lägenheter i Hällabrottet.
– Får vi bara alla tillstånd, tar det 18 månader innan husen är på plats, säger Johan Ehrenberg, ägare till ETC Bygg.

Husen som planeras byggas ska vara i princip självförsörjande på energi. Bilpool och elcyklar ska ingå i hyran. Liksom stora ytor att odla på.

– Vi ser helst att hyresgäster engagerar sig i odling, efter förmåga. Alla har inte gröna fingrar, men alla kan gräva.

Platsen där ETC tänker bygga ligger mitt emot fotbollsplanen, Yxhults IK:s hemmaplan, väster om Örstavägen. Alltså området mellan riksvägen och själva centrum av Hällabrottet.

Johan Ehrenberg äger ETC Bygg Johan Ehrenberg äger ETC Bygg

Det blir flera en- och en-halvplanshus, Alltså lägenheter i markplan, men med en övervåning, med takfönster. Det är frågan om hyresrätter.

Hyresrätter

– Det ska vara ett fåtal ettor, fler tvåor och treor och så ett fåtal fyror. Tanken är en blandning av boende i alla åldrar och livssituationer. Ungefär 120 personer räknar vi med ska få plats.

Det blir ju speciella hus, med en tydlig klimatprofil. Vad krävs av hyresgästerna? Kan vem som helst bo i husen?

– Som sagt, just odlingen ser vi nästan som ett krav. Vi vill inte ha stora golfbaneytor av gräs runt husen Det ska odlas. Det kommer bli gemensamt växthus, fortsätter Erhrenberg.

Husen ska enligt ETC byggas i trä så långt det överhuvudtaget är möjligt, plast, glasull och liknande ska undvikas.

– En del saker går inte att undvika. Elledningar av plast är svårt att undvika. I princip kommer husen att vara solpaneler med hus under. Vi kommer producera betydligt mer el än husen kräver. Konstruktionsmässigt ska husen vara så kallade passivhus, som ska kräva ett minimum av tillförd energi. Värmen ska produceras genom att återvinna ventilationsluft, via värmepumpar.

Gott om laddplatser

Det kommer finnas gott om laddplatser för elbilar och elcyklar.

– Ja, de ska vara öppna även för grannar lovar Ehrenberg.

ETC erbjuder ett slags sparande i företagets husprojekt. Det är så husen finansieras. Ett slags crowdfunding. De som vill bo i huset behöver dock inte spara i ETC Bygg om man inte vill. Det är vanliga hyresrätter.

– Vi har snart färdigställt ett projekt i Västerås. Där är det dock frågan om femvåningshus. Också helt i trä dock.

Byggstart i höst

ETC hoppas kunna börja bygga i höst.

– Beror lite på hur fort byråkratins kvarnar i kommunen jobbar, och om de gillar våra ritningar. Vi jobbar dock med proffs på att rita den här typen av hus, så det kommer säkert gå bra, menar Ehrenberg.

Enligt Johan Ehrenberg är ETC Byggs mål inte att tjäna pengar, utan att driva på utvecklingen av ett klimatvänligare byggande och mer klimatsmarta energilösningar.

– Vi har själva satt kravet på oss att inte vara vinstdrivande, ha någon utdelning. Vi vill driva utvecklingen, visa för andra byggare och kommuner att man inte behöver arbeta som man alltid gjort och bygga i betong, med traditionella lösningar.

ETC är kanske mest känt som tidning. Även den ligger Johan Ehrenberg bakom. Han har äger också en solcellspark i Katrineholm, som finns till för att visa och utveckla tekniken.

Fotnot. En markanvisning är ett sätt för en kommun att få in fler intressenter för ett byggprojekt, för att sedan kunna välja vem man vill ska bygga på platsen.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-12 8:49
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.