Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Ersättning ökar i daglig verksamhet

Ersättningen för personer inom daglig verksamhet i Kumla kommun höjs från 59 till 135 kr för en heldag. Kommunen har valt att begära och beviljats statliga medel från Socialstyrelsen.

Det är statliga medel, som är till för att kunna höja ersättningen för personer med funktionsvariationer som deltar i daglig verksamhet, som ligger bakom höjningen. 1,2 miljoner kr handlar det om under 2021 för Kumla kommuns del.

“Unna sig det där lilla extra”

Ersättningen höjs därmed från 59 kr till 135 kr för heldag, halvdag från 39 till 70 kr. I Kumla kommun finns cirka 120 personer som får habiliteringsersättning.

- Det kanske inte verkar vara mycket pengar, men man får inte glömma att det ofta handlar om personer som i många fall inte har så stark ekonomi. Så det känns extra glädjande att personer som har daglig verksamhet kanske kan unna sig det där lilla extra på sin fritid, säger socialnämndens ordförande Annica Sjöqvist (S).

Ifjol var alltså ersättningen 59 kr per dag, varför inte högre?

- Kumlas grundersättning på 59 kr per dag ligger relativt högt gentemot många andra kommuner, fastslår Annica Sjöqvist.

Vissa kommuner söker inte bidraget

Att begära dessa pengar är upp till varje enskild kommun. Vissa gör det inte alls då det är ett så kallat tillfälligt bidrag. Men det är inte så att en kommun blir skuldsatt på något sätt av att rekvirera bidraget.

Vi har som jämförelse kollat hur det ser ut i Askersund och Hallsberg. I Askersund jobbar ungefär 50 personer inom daglig verksamhet och de får 50 kr för heldag.

I Hallsberg jobbar ungefär 100 personer och de får 60 kr för en heldag.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-25 20:06
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.