Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Näthandel för dem med hemtjänst i Kumla

Kumla kommun har tagit bort möjligheten för personer med hemtjänst att få fysisk hjälp med varuinköp av hemtjänstpersonal. De hänvisas nu till att göra sina inköp via nätet hos livsmedelsbutiker.

Ulrika Winefjord är verksamhetschef inom hemtjänsten.

- Det stämmer att våra medarbetare inom hemtjänsten tidigare har handlat åt hemtjänsttagarna. När riktlinjerna för biståndsbeslut reviderades togs beslut om att inköpen i första hand ska ske digitalt. 

- Detta i linje med att vi hela tiden ser över vårt arbete, både utifrån våra mål men också utifrån samhällets utveckling, samt att vi ser vikten av att öka självständigheten för våra brukare. Brukarna som får denna insats har möjlighet att överklaga beslutet och får alltid den infon i samband med beslutsunderlaget.

Förbättrad trygghet en aspekt

På frågan varför ändringen genomförts hänvisar Winefjord till en rad punkter.

1) Brukaren ser tydligt på surfplattan vilka varor som finns och kan själv bestämma vilka ersättningsvaror hen vill ha om en vara är slut, detta leder till ökad självständighet, delaktighet och självbestämmande

2) Vi ser också en ökad matlust - hen blir mer sugen på mat vilket är bra då många äldre människor tyvärr har sänkt matlust vilket i sin tur kan leda till yrsel och fall

3) Några lär sig själva att beställa och behöver på så sätt inte längre hjälp från hemtjänsten när det gäller inköp av livsmedel (ökad självständighet och självbestämmande)

4) Samhällets utveckling framåt innebär att färre människor kommer vara i arbetsför ålder oavsett profession. Det innebär att alla som har anställda (kommun, stat, region, privata företag) kommer få svårigheter att rekrytera. Vi vill redan nu möta upp detta genom att de som är undersköterskor ska    göra undersköterskeuppgifter - vård och omsorg. Och att arbetsuppgifter som kan utföras på annat sätt sker på annat sätt. Vi försöker hitta ett sätt att räcka till för alla som behöver vår hjälp.

5) Som brukare behöver jag inte lämna ifrån mig kontanter, betalkort och kod vilket är en ökad säkerhet och trygghet för våra brukare.

Kommunen hänvisar nu de med hemtjänst till att handla via nätet hos ICA Maxi och ICA Profilen. Hos Maxi kostar det 59 kr att få varorna packade och 99 kr att få de hemkörda. Även hos Profilen kostar hemkörning 99 kr och det packade beloppet brukar ligga på mellan fem och sju procent av varornas totala kostnad. 

“De får gärna höra av sig”

- Vi är absolut öppna för lösningar om vi bara ska packa ihop varorna och de därefter kommer och hämtas, men då får kommunen höra av sig i så fall, säger Magnus Winges, handlare hos ICA Maxi.

Hos ICA Profilen är Edvin Danielsson butikschef. 

- Om det finns frågor från de med hemtjänst om hur vi kan hjälpa till och underlätta för dem så får de gärna höra av sig till oss, säger Edvin.

Kostnadsfrågan för handel via nätet, vad säger Winefjord om den?

- Om man handlar för över 600 kr (vid ett tillfälle) så är hemleveransen gratis vilket inte innebär en extra kostnad. Många handlar en gång var 14:e dag. Andra har vänner, anhöriga och även väntjänsten som  kan hjälpa till att kompletteringshandla vid behov. 

Måste de ha egen dator för kunna beställa, och får de hjälp beställa?

- Främst använder vi våra egna surfplattor vid beställning, men om brukaren har en egen och vill använda den så går det också bra, avslutar Ulrika Winnefjord. 

INFO: De Kumlabor som har insats genom hemtjänst via Kumla kommun betalar en timtaxa och den ligger på cirka 460 kr/timme. Det gäller även vid handling att man betalar per timme.  Personalen hjälper till med inköpen som tidigare, det sker online via surfplatta som personalen har med sig. Personalen bistår med hämtning och leverans av varor.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-10-31 12:08
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla