Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Elever flyttas från Lillheden till Kumlaby

Till höstterminen 2021 kommer de elever som skulle gått årskurs 5 och 6 i Lillheden skola i Sannahed flyttas till Kumlaby. Orsaken är att de inte får plats i Lillheden. - Det känns som ett slag i magen, skriver en förälder om flytten.

Lillheden ska vara en skola med årskurser från F-6. Men från hösten 2021 blir den decimerad till F-4. Vårdnadshavare till berörda elever i Lillheden informerades om detta via ett mail som utgick i början av denna vecka.

Dominoeffekt gör att flytt blir av

Skolchef Ann-Sofie Vennerstrand fastslår att flytten blir av.

- Totalt är det 10 elever. Sex elever som är blivande årskurs 5 och fyra elever som är blivande årskurs 6. De flyttar permanent till Kumlaby.

Varför flyttas de?

- Lillhedens skola rymmer tyvärr inte alla barn till hösten. Skolan har kapacitet att ta emot 50 barn och i och med att tio barn flyttas till Kumlaby så kommer det vara 51 elever på Lillheden till hösten.

Det är påfyllnaden av förskolebarn på skolan från hösten som gör att maxantalet överstigs. Det blir då till en dominoeffekt som gör att eleverna längst upp får lämna i förtid. Normalt sett skulle de flytta till Kumlaby till årskurs 7.

- De blivande förskoleklassbarn är folkbokförda i Kumla och har Lillheden som närmsta skola, skriver Vennerstrand.

Förälder säger de blivit lovade

Kommer det bli så här permanent nu att elever flyttas efter årskurs 4?

- Till hösten kommer Lillheden vara en F-4 skola. Hur det ser ut framöver beror på hur elevantalet ser ut till 2022 och framöver, avslutar Ann-Sofie Vennerstrand.

En förälder som kontaktar oss om beskedet är besviken.

- Det bör ju vara så att de barn som redan går här tillsammans med sina syskon och som växt upp här i Sannahed/Rala/Gränby borde få ha sina platser kvar.

Enligt föräldern ska de tidigare fått löfte från rektorn på Lillheden om att elever på skolan inte skulle behöva flytta i förtid.

- Min son och hans kamrater är ledsna. Det här är en liten skola med bra gemenskap och det känns som ett riktigt slag i magen att de inte får gå kvar här när de vill det och blivit lovade det.

“Det här är bästa lösningen”

Enligt föräldern går det att lösa utan en flytt till Kumlaby.

- Ett par baracker som skapar en paviljong intill skolan skulle fungera som ett extra klassrum och lösa problemet om man verkligen vill stå för att låta skolan växa och med det hela samhället, som vi tidigare fått till oss.

En sådan lösning förefaller dock inte vara aktuell.

- Hade vi haft tillgång till fler/större lokaler på Lillheden så hade eleverna självklart fått vara kvar på skolan till årskurs 6. Efter dessa förutsättningar så tycker jag att flytten till Kumlaby är den bästa lösningen.

- Dels på grund av att eleverna så småningom planeras börja på Kumlaby i årskurs 7, dels också för att det finns plats på Kumlaby i de befintliga klasserna, säger Malin Hellberg, som är rektor för båda skolorna.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-21 15:25
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.