Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Magnus är anställd på heltid av Ekeby IF

Magnus Claesson utanför Kumlahallen där en stor del av verksamheten bedrivs. Foto: Anders BjörkMagnus Claesson utanför Kumlahallen där en stor del av verksamheten bedrivs. Foto: Anders Björk

I somras tog styrelsen hos Ekeby IF beslutet att anställa Magnus Claesson på heltid som klubbchef. Föreningen har närmare 700 aktiva i olika sporter, klart flest i innebandy. - Vi växer och det går inte att driva allt på ideella krafter, säger ordförande Henrik Zegelsson.

Magnus Claesson kom in i Ekeby IF för tiotalet år sedan. Vid den tidpunkten fanns inom innebandyn endast ett seniorlag, men inga lag för barn eller ungdomar.

Magnus hade en vision om att bygga upp en klubb för just barn och ungdomar, där alla skulle känna sig välkomna. Det var en vision som Ekeby IF nappade på. De la ner seniorlaget och därefter växte klubben fort.

Nytt seniorlag i fotboll i Ekeby

- Vi var fyra föräldrar som var med på tåget från början när vi kontaktade Ekeby IF, säger Magnus.

Idag har föreningen närmare 700 aktiva. Innebandyn är fortsatt överlägset störst, där finns 445 av föreningens aktiva. Men alltfler nya sporter har med tiden tillkommit under föreningens vingar.

- Förutom innebandyn så har Ekeby IF numer gymnastik, fotboll, dans, tabata, pingis och från nyligen även padel i vår verksamhet, förklarar Magnus.

Gällande fotbollen är det värt att nämna att Ekeby IF till kommande säsong kommer att starta upp ett nytt seniorlag för herrar. Stommen i laget är ett gäng kring 20-års strecket som växt upp i Ekeby och det är även där som laget kommer spela sina matcher, på en plan som länge stått tom, mellan kyrkan och pizzerian. 

- Ja, det är tänkt att de ska spela i Ekeby. Jag har inte riktigt koll på hur planen ser ut i nuläget, men grabbarna i laget kommer att axla rollen att sköta om planen.

Jobbar nu som heltidsanställd

Magnus har under många år varit en av de mest drivande personerna i Ekebys utveckling. Kanske den mest drivande. Allt jobb från att boka hallar, kontakta föräldrar, få in samarbetspartners och mycket mer har dock varit ideellt.

Fram till i somras. Då blev Magnus anställd som klubbchef i Ekeby IF på heltid.

Ekeby IF har ett rum i Kumlahallen där Magnus ibland sitter och jobbar. Ekeby IF har ett rum i Kumlahallen där Magnus ibland sitter och jobbar.

- Det är en jätteutmaning och det är en tuff tid för alla klubbar. Det är flera stora inkomstkällor vi brukar ha som vi inte kunnat få in pengar genom de senaste åren på grund av pandemin,  och cafeterian här i Kumlahallen som vi ansvarar för har tappat nästan all omsättning. Det är mycket som stått still. Men under hösten har vi ändå lyckats ta igen mycket och vi ser med positiv försiktighet framåt.

Att anställa en person på heltid som Ekeby IF gjort i en så pass osäker tid som det trots allt ännu är kan verka vågat. Men samtidigt var det ett självklart beslut då klubben bara växer och växer.

- Vill vi fortsätta växa och kunna ta emot alla de som vill vara med var det ett måste att anställa en person, det går inte att driva allt på ideella krafter, säger Henrik Zegelsson, ordförande i Ekeby IF.

Ekeby är nöjda med beslutet

Varför blev det just Magnus Claesson?

- Det var ett väldigt enkelt beslut. Magnus har varit med på hela resan som Ekeby IF gjort och har kunskapen, drivet och sitter på många kontakter. Nu får han chansen att utveckla Ekeby än mer.

Är ni nöjda med beslutet?

- Absolut. Det handlade för vår del om att ge så bra förutsättningar som möjligt för att kunna göra ett bra jobb och nu har Magnus helt andra möjligheter till det.

Tjänar ni på det ekonomiskt, eller inte går minus alla fall?

- Än så länge går det bra alla fall, avslutar Henrik Zegelsson.

Ekeby IF har förvisso även under de senaste åren haft en person anställd, dock inte i närheten av 100 procent utan det var på mellan 20 och 25 procent. Magnus jobbade innan rollen i Ekeby IF som statligt anställd.

- Jag sa upp mig för att kunna jobba för Ekeby, fastslår han.

En förmåga att få med sig vuxna direkt

En sak som sticker ut med Ekeby IF och har bidragit till att de kunnat växa så är deras förmåga att få med sig föräldrar som ledare. Det vet nog alla som jobbar inom föreningslivet att det inte alltid är det lättaste att få folk engagerade som ledare, men i Ekeby finns en imponerande förmåga att lösa den frågan.

Förutom klubbens närmare 700 aktiva finns därför runt 150 ledare.

- Vi brukar säga att man är inte ledare utan man är vuxen med på plan de första två, tre åren. Sen finns det olika uppdrag som ledare med tiden, alla gör ju inte samma. Nån blir tränare, nån jobbar med det administrativa.

- Vi lärde oss den hårda vägen att har man få ledare för ett lag och de plötsligt slutar är det stor risk att man tappar hela laget. Nu försöker vi ligga på mellan 8-10 ledare i ett lag och om nån eller några slutar kan då andra kliva fram.

Men hur lyckas ni få så många att ställa upp i den rollen?

- I våra utskick inför nystart av lag är vi tydliga med vad som krävs för att ett lag i en ålderskategori ska kunna dra igång, och vi utbildar alla som är med från början. Folk brukar köpa det, och sen handlar det ju om att skapa en gemenskap och få alla som är med att känna sig delaktiga och behövda.

Tycker att Kumlahallen ska byggas ut

Den politiska majoriteten i Kumla kommun har meddelat att en ny idrottshall ska byggas i norra Kumla. Magnus och Ekeby IF:s ståndpunkt är dock att den borde byggas i anslutning till Kumlahallen.

- Mellan Vialundskolan och Kumlahallen finns ett grusområde, där skulle det passa bra att bygga ut och det finns även en detaljplan som stödjer det. Dessutom skulle fotbollsplanen bredvid Kumlahallen kunna anläggas med konstgräs. Området här skulle då mer uppfattas som ett föreningscenter och ett nav.

Här mellan Kumlahallen och Vialundskolan tycker Magnus att det ska byggas ut. Här mellan Kumlahallen och Vialundskolan tycker Magnus att det ska byggas ut.

Men nu blir ju hallen nära Skogstorp, det tycker du inte är lika bra?

- Det är klart att det är bra att en ny hall byggs, det säger nog ingen föreningsmänniska annat. Dilemmat som vi som förening ser är att om man sprider ut sin verksamhet för mycket är det svårare att få alla olika saker på varje plats som behövs, i vårt fall exempelvis sarg, klubbor, bollar etc.

“Tycker inte vi ska få färre tider än andra”

Hur har det varit senaste åren att få halltider i Kumla?

- En kamp hela tiden. Vi är en stor förening med många lag. Men bara för att vi är stora tycker vi inte att våra lag ska få färre tider än andra, så har vi upplevt att det är. Men jag förstår att det inte är lätt att lägga ett schema för alla föreningar heller.

Har Ekeby IF samma tänk nu som tidigare med “bredden framför allt”?

- Ja, även om det på seniornivå blir mer tävling. Det är naturligt.

Har inte alla klubbar på mindre orter det mottot då att alla är välkomna?

- I den bästa av världar, och att det inte är så kan bero på många olika orsaker. Exempelvis att man inte har tillräckligt med ledare eller tider i lokaler. Det är klart att förutsättningarna för att leva upp till det behövs.

Sålde nyligen produkter för första gången

Ekeby IF får in pengar bland annat genom samarbetspartners, medlemsavgifter, bidrag, och fonder som söks. Än så länge har de aktiva dock inte behövt sälja olika typer av produkter, som är vanligt i en del andra föreningar.

Inte förrän nyligen alla fall.

- Nej, vi har inte sålt nånting på tio år. Nu i höstas fattade dock styrelsen ett beslut om att sälja produkter från Newbody. Sen får alla lag givetvis sälja själva utöver styrelsens beslut om de vill för att utöka sin lagkassa.

Skulle du säga att Kumla är en bra kommun att bedriva förening i?

- Det tycker jag, avslutar Magnus Claesson.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-01-12 14:43
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.