01 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Växande Ekeby vill se ny idrottshall snarast

Kumlahallen och övriga hallar anses inte räcka till längre i Kumla. Foto: Anders BjörkKumlahallen och övriga hallar anses inte räcka till längre i Kumla. Foto: Anders Björk

Flera föreningar uttrycker stor besvikelse över den brist på halltider och hallar som finns i Kumla. Efter ett möte nyligen med Kumla kommun framgår att situationen börjar bli ohållbar och man kräver att en hall till byggs inom kort.

​Berörda föreningar som bedriver inomhusidrott var kallade till möte med Kumla kommun häromveckan för att höra deras förslag om fördelning av halltider för kommande säsong.

För vissa av föreningarna blev mötet en stor besvikelse. Framförallt Ekeby IF, som har växt enormt de senaste åren. De har dock växt så mycket att Kumla kommun inte längre kan tillgodose deras behov.

Innebandy i små skolhallar

Ekebys ordförande Alexander Hallblom har skrivit om besvikelsen på klubbens hemsida

” Vi har av olika anledningar inte fått i närheten av de tider vi är i behov av. Flera av de yngre lagen i Ekeby IF har blivit tilldelade tider i Hagaskolan och Hagaby. Dessa hallar är inte ens en halv innebandyplan storleksmässigt. Den trupp som är minst i antal killar/tjejer är 25 plus ledare. Den trupp som är störst är cirka 41-42 plus ledare. Det finns därtill inga sarger, inga mål, eller något som är anpassat för verksamheten i hallarna. Efter det här mötet får vi hoppas att vi fortfarande kan hålla igång våra lag och den verksamhet vi redan har” skriver Hallblom.

Tim Greneby är Fritidschef hos Kumla kommun och svarar.

- När det gäller småhallar så har vi bestämt att barnverksamhet upp till tio år ska hänvisas till gymnastiksalar. Det finns gott om lediga tider i gymnastiksalarna om man vill önska fler tider där.

Har förbundet bakom sig

Alexander Hallblom skriver vidare om den resa som Ekeby IF gjort.

” Vi vill bara att Kumla kommun följer beslutade riktlinjer om hur halltider ska fördelas. Ekeby IF är den största föreningen som kommunen har och vi får mycket beröm runtom i innebandysverige om hur vi bedriver vår verksamhet, där alla får vara med. Vi är dessutom den största innebandyföreningen i Örebro och Västmanland. Båda förbunden i dessa distrikt håller vår förening högt och de kommer att stå bakom oss i att driva detta vidare.

Tim Greneby. Foto: Arkivbild. Tim Greneby. Foto: Arkivbild.

Ekeby IF jobbar för att växa som idrottsförening och kunna erbjuda fler barn/ungdomar möjligheten att utöva olika idrotter. Vi har gjort en magisk resa där vi gått från 30 aktiva till 600-650 aktiva inom loppet av fem,sex år. Föreningar över hela Sverige tittar på Ekebymodellen”, skriver Hallblom.

Ekeby IF har växt väldigt de senaste åren. Är det för svårt att tillgodose deras önskemål då de har så många utövare, och hur ser ni på deras utveckling?

- Rent generellt är det svårt att tillgodose alla föreningars önskemål i de stora hallarna på vardagar och där får vi in mer önskemål om tider än vad vi har tider att erbjuda. Men vi gör vårt bästa för att tillgodose alla föreningar så gott vi kan, svarar Tim Greneby.

“Ny hall behövs omgående”

Enligt Ekeby IF behöver det byggas en idrottshall till i Kumla.

” Problemet med för få idrottshallar går inte att vänta med längre utan det måste lösas omgående. För det går verkligen inte att blunda för detta längre. Vi hoppas verkligen kommunen och dess tjänstemän tar sitt ansvar och börjar jobba med detta omgående” avslutar Alexander Hallblom.

När Tim Greneby får frågan om en ny hall skulle behövas så passar han frågan vidare.

- Det är en fråga för politiken.

Även Ekebys Sportchef Magnus Claesson är kritisk till fördelningen.

- Helt otroligt, och det finns ingen dialog. Det är tredje året på raken som tjänstemännen hittar på egna tolkningar. Alla våra lag hade stor plan förra året, säger Claesson

Reagerar mot att Kumla IBK får fler tider

Claesson har sett över hur halltider fördelats i jämförelse mellan Ekeby IF, och den andra innebandyklubben i kommunen Kumla IBK, och ser en orättvisa.

- Det här är fakta. Pojkar som är 11/12 år och spelar innebandy för Kumla IBK har möjlighet att träna 3 timmar/veckan i stor hall. Pojkar som är 13/14 år och spelar innebandy för Kumla IBK har möjlighet att träna fyra timmar/veckan i stor hall. Men om du är kille/tjej i ålder 11/12 år och spelar med Ekeby IF tycker Föreningsservice att en timma/veckan i stor hall räcker. Och om du är kille/tjej i ålder 13/14 år och spelar med Ekeby IF tycker Föreningsservice att två timmar/veckan i stor hall räcker! Det rimmar ju bra med jämställdhet och allas lika värde, säger Claesson.

Magnus Claesson är verksam i Ekeby IF och Centerpartiet. Foto: Privat Magnus Claesson är verksam i Ekeby IF och Centerpartiet. Foto: Privat

Han är även kritisk till den brist på kommunikation som är. Något som Tim Greneby inte håller med om.

- Föreningsservice har öppet 40 timmar i veckan och vi har dagligen kontakt med föreningslivet i kommunen och har det nu medan arbetet med säsongstiderna pågår också. Vi hade en fysisk dialogträff nyligen kring vårt första utkast och har fortsatt kontakt med föreningarna om hur fördelning av säsongstiderna ska se ut.

Magnus Claesson är även verksam inom politiken för Centerpartiet och han och partiet kommer inom kort lämna in en motion (återigen) om att det behöver byggas en ny idrottshall i Kumla kommun.

”Ångestframkallande tidsfördelningsmöte”

Även Kumla Handbollsförening är upprörda efter mötet. Ordförande Niklas Mänd har skrivit följande på föreningens hemsida.

“Jag är just hemkommen från ännu ett ångestframkallande tidsfördelningsmöte på kommunen gällande kommande säsongs träningstider för Kumla Handbollsförenings lag och övriga föreningar i Kumla. Min slutsats är att det absolut inte finns så många idrottshallar som det skulle behövas i Kumla. Man har tidigare år blundat för problemet men det är dags att dra upp huvudet ur sanden och inse fakta.

Niklas Mänd är ordförande i Kumla HF. Foto: Anders Björk Niklas Mänd är ordförande i Kumla HF. Foto: Anders Björk

Efter att ha varit på detta möte så finns det nog ingen som gick därifrån och var i närheten av att vara nöjd. I Kumla Handbollsförening jobbar vi för att växa och kunna erbjuda fler åldersklasser möjligheten att utöva handboll. Men efter det här mötet får jag hoppas att vi fortfarande kan hålla i gång våra lag som vi redan har.

Ett exempel är att våra pojkar som är födda 06-07 har i första utkastet tilldelats en tid på onsdagar mellan kl 20:30-22:00. De är alltså 13 respektive 14 år gamla och skall träna fram till kl 22:00. Lägg därtill att de skall duscha och ta sig hem efter träningen också. För att sedan orka ta sig upp till skolan dagen efter.

Jag hoppas verkligen kommunen tar sitt ansvar och börjar jobba med detta omgående. Vad jag vet så finns det hallar i Kumla kommun som står tomma som skulle kunna vara en möjlig lösning på detta problem inför hösten”, skriver Niklas Mänd.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-06-22 13:51
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.