Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
06 December 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Edgrens fick pris som "Årets kumlingar"

Anna och Niklas Edgren bor och arbetar i Åbytorp med företaget Egastronomi. Foto: Anders BjörkAnna och Niklas Edgren bor och arbetar i Åbytorp med företaget Egastronomi. Foto: Anders Björk

Under tisdagen delades priset "Årets kumling" ut på torget. Det blev Anna och Niklas Edgren, som driver Egastronomi, som utsågs. Även Årets företag med fler än tio och färre än tio anställda prisades. Där hette vinnarna Hyrcenter Nerike AB och Solkraft i Viby AB.

De här priserna brukar delas ut på på Näringslivsdagen som ordnas varje höst i Kumla. I år blev dock Näringslivsdagen inställd på grund av pandemin och frågan vilka som skulle bli “Årets kumling” och “Årets företag” har därför fått skjutas på tiden. Till idag.

“Så mycket vi vill dela med oss av”

För under tisdagen avslöjades det på torget vid klockan 16 vilka som utsetts. Vanligtvis brukar det bara vara en person som tilldelas “Årets kumling”, men i år fick det tillfälligt döpas om till “Årets kumlingar” då det gick till två personer. De två personerna jobbar dock ihop, och är också ihop privat.

Niklas Edgren gläntar på dörren till Egastronomi som ligger granne med skolan i Åbytorp. Niklas Edgren gläntar på dörren till Egastronomi som ligger granne med skolan i Åbytorp.

“2020 års Kumlingar har många färger i sin palett som exempelvis matstylist, hemmakrog, lokalbutik, catering och inredning. Detta par jobbar med stor kärlek med lokala råvaror och smakkombinationer till det estetiskt vackra. Årets Kumlingar samarbetar med många andra lokala företagare och är kända långt utanför kommunens gränser”, löd motiveringen om Anna och Niklas Edgren.

- Vi är otroligt tacksamma för detta pris. Det är kul att bli uppmärksammade för att vi gör något bra för kommunen och även utanför länets gränser. Vi hoppas att vi får ett ännu bättre 2021, vi har så mycket vi vill dela med oss av, säger Niklas Edgren efteråt.

Kyrka som blivit hemmakrog

Hur har året varit för er?

- Självklart har det varit tufft, som för så många andra. Vi har ställt om och försöker hitta en bra lösning som känns som ett tryggt alternativ för både våra gäster och oss.

- Men vi ser ljust på framtiden. Det är många planer som vi fått ställa in som vi hoppas kunna erbjuda 2021, avslutar Niklas Edgren.

Anna och Niklas köpte fastigheten i slutet av 2018.

Från början är det en gammal kyrka. Numer fungerar den som matstudio och hemmakrog. De har dessutom en liten lanthandel på sin tomt.

Hyrcenter prisades

Det delades även ut pris till “Årets bubblare”. Det delas ut i en kategori för företag med fler än tio anställda och ett med färre än tio anställda.

Gällande mer än tio anställda gick priset till Hyrcenter.

Tobias Wretefelt med kollegan Peter Eklind. Foto: Kumla kommun Tobias Wretefelt med kollegan Peter Eklind. Foto: Kumla kommun

“Ett Kumlaföretag som under 2010-talet startat upp verksamheten och under knappt tio år haft en stark, uthållig och imponerande tillväxt till att 2019 vara fler än 50 anställda.

Företaget har sin bas i Norra Mos, men finns på många platser i Mellansverige och sysslar med uthyrning till byggbranschen. Under 2020 bytte företaget namn till Renta”, löd motiveringen.

Solkraft satsade tidigt på solceller¨

Det sista företaget som prisades var Solkraft i Viby AB.

Företaget bildades av Per Halldin, som tidigare jobbat som teknisk chef hos Kumla kommun. Från början hette det Solfångaren i Viby AB innan det 2015 döptes det om till Solkraft i Viby AB. Per Halldin installerade solceller hemma hos sig själv redan 2006. Det gjorde att vänner till honom blev nyfiken.

Anders Skinnars och Per Halldin från Solkraft i Viby AB. Foto: Kumla kommun Anders Skinnars och Per Halldin från Solkraft i Viby AB. Foto: Kumla kommun

Han började då hjälpa även dem med installation, men när bekantas bekanta också började höra av sig tyckte Per att det fick räcka och startade då sitt företag. Under flera år bedrev Per sitt företag vid sidan av sitt ordinarie jobb, men 2015 slutade han sin tjänst hos Kumla kommun då tiden inte räckte till båda.

“Ett företag med lyskraft och som ofta jobbar med celler. Sedan starten 2015 har företaget nästan årligen fördubblat sin omsättning. Företaget är verksamt inom energisektorn, de jobbar lite i linje med dagens klimatmål och samverkar framgångsrikt med andra Kumlaföretag”, var deras motivering.

Förutom ära fick vinnarna 5 000 kr var. Företagarna, Kumla Promotion och Kumla kommun i samarbete med bankerna i Kumla, ligger bakom utmärkelserna.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-12-15 17:02
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla