Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
02 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Dryga böter för rattfull kumlabo

Skyllde på handsprit. Örebro Tingsrätt dömde till dryga böter. Foto: Axel FrisénSkyllde på handsprit. Örebro Tingsrätt dömde till dryga böter. Foto: Axel Frisén

Den 18 februari i år stoppades en bilist från Kumla av polisen. Man misstänkte att bilföraren var påverkad av alkohol och han togs med till polisstationen för provtagning.
Den 26-årige bilföraren fick blåsa i en alkometer. Men den gav inget utslag trots tre försök. Då upptäckte polismannen som var ansvarig för provtagningen att en slang hade lossnat. Polisen tryckte fast slangen, och nu gav alkometern utslag: kumlabilisten hade 0,34 milligram alkohol per liten i utandningsluften.

Bilföraren från Kumla åtalades för rattfylleri men han nekade till brottet. Visserligen hade han druckit två öl under lunchen men han kände sig nykter. Och kumlabilisten ställer sig också frågan om provtagningen verkligen gick rätt till eftersom han blåste flera gånger utan att alkometern gav utslag. Han misstänkte att polismannen använde handsprit i samband med provtagningen och att det var det som gav ett positivt utslag.
Nu har saken avgjort av Örebro tingsrätt. Den anser att den berättelse som polismannen avgett är trovärdig. Enligt polismannen användes ingen handsprit: det fanns ingen sådan att tillgå i provtagningsrummet.
Därför döms den 26-årige bilföraren från Kumla för rattfylleri: han döms till 80 dagsböter à 300 kronor (24 000 kronor). Och han ska betala 1 000 kronor till Brottsofferfonden.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-05-22 9:24
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla