Gå till innehåll
Kumla / Brott

Dömd till psykvård för mordförsök

Publicerad: 21 November 2022 15:44

Den man som sedan i somras suttit häktad misstänkt för mordförsök på sin fru i Åbytorp har nu fått sin dom. Han döms till rättspsykiatrisk vård då brottet bedöms skett under allvarlig psykisk störning.

Händelsen inträffade den 25 juli i år. 

Mannen, som är i 40-års åldern, gick då till plötslig attack mot sin fru i deras hem, en villa i Åbytorp. Kvinnan knivhöggs ett tiotal gånger. Hon fick livshotande skador, men klarade livhanken. 

Förnekade uppsåt att döda

En släkting som var på besök kunde avvärja dådet.  Mannen döms nu till försök till mord, grovt barnfridsbrott och grovt olaga hot. 

Eftersom brottet enligt domen har begåtts under allvarlig psykisk störning så döms mannen inte till fängelse utan till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Dessutom ska mannen betala runt 900 000 kr i skadestånd till sin fru, deras barn och släktingen som avvärjde attacken. Mannen har medgett att han utfört våld med kniv mot sin fru, men han har förnekat att han haft uppsåt att hon skulle avlida. Han har medgett ansvar för misshandel och även erkänt grovt barnfridsbrott, då barnen bevittnade delar av händelsen. 

Han har nekat till grovt olaga hot.

Visade tecken på att inte må bra

Paret har varit tillsammans sedan 2004.

Kvinnan beskriver i domen att hennes make för några år sedan drabbades av utmattning. Han gick därefter och pratade med psykoterapeut, men fick ingen medicinering. 

Under våren ska mannen börjat att må sämre igen, vilket visade sig på flera sätt. Han ska ha haft svårt att sova och dragits med stor ångest. Kvinnan uppmanade honom att gå till läkare, vilket gjordes. 

Han fick efter besöken läkemedel utskrivna. Kvinnan beskriver att de trots makens oro hade det bra tillsammans den närmaste tiden innan dådet, men dagarna innan dådet ska han påtalat att han inte mådde bra.

Och plötsligt så skedde då det tragiska. 

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter / Kumla