Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
24 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Kumla bibliotek satsar på digitala evenemang

Jenny Alsarve föreläser digitalt den 8 mars. Här med kollegan Jürgen Degner. Foto: Örebro universitetJenny Alsarve föreläser digitalt den 8 mars. Här med kollegan Jürgen Degner. Foto: Örebro universitet

Kumla bibliotek är normalt flitiga på att arrangera allehanda föreläsningar och aktiviteter. Förra året ställdes mycket av det digra programmet in på grund av pandemin. I år satsar man istället digitalt - här närmast väntar två föreläsningar med Jenny Alsarve respektive Owe Wikström och Peter Strang.

Föreläsningarna arrangeras av biblioteket i samarbete med Folkuniversitetet och Sensus.

Först ut är Jenny Alsarve, docent i sociologi vid Örebro universitet, som måndagen 8 mars, på internationella kvinnodagen, kommer berätta mer under temat Moderskap.

Konflikter och strategier

Jennys föreläsning tar avstamp utifrån två forskningsprojekt: dels ett projekt där Jenny med kollegor undersökt hur mödrar kombinerar jobb och familjeliv, dels en pilotstudie där Jenny har studerat utmattade mödrar och deras, samt deras partners, fördelning av oavlönat arbete i hemmet före, under och efter sjukskrivning för utmattning.

Jenny kommer att prata om såväl de konflikter som kan uppstå i vardagen, som de strategier kvinnorna har för att försöka hantera dessa konflikter.

Föreläsningen börjar kl. 18:30 och inge föranmälan behövs. 15 minuter innan föreläsningen kan du ansluta Zoom: https://zoom.us/j/97239732169

Owe Wikström och Peter Strang har ett och annat att säga om döden. Fotomontage: Sensus Owe Wikström och Peter Strang har ett och annat att säga om döden. Fotomontage: Sensus
Tar upp gåta

Direkt dagen efter, tisdag 9 mars kl. 18:30, är det Owe Wikström och Peter Strang som tar sig an ämnet döden utifrån deras bok ”Den ofrånkomliga gåtan” som gavs ut under 2020.

Owe Wikström är professor, religionspsykolog, författare och präst. Peter Strang i sin tur är professor, författare, cancerläkare och palliativ läkare.

Döden blir den ofrånkomliga gåtan. Att få något svar på frågan om vad döden innebär får vi ju inte så länge vi lever, ändå finns det oro för den under ytan.
Wikström och Strang ställer sig frågan vad som händer med oss i dödens närhet. Finns det positiva värden? Eller är allt ett lidande? Vad skiljer rädslan för att dö från rädslan att vara död?

Dialog om döden

Dessa frågor, och många fler, diskuterar Wikström och Strang i en dialog. Båda två har, både personligen och i sitt arbete, erfarenhet av existensiella livsfrågor. Samtalet leds av Peter Eriksson, som är förläggare på Libris.

Ansluter till föreläsningen gör du via länken sensus.se/anmal/288488

Fler aktiviteter väntar

För att ta del av flera digitala evenemang under våren, surfa in på visitkumla.se (SW)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-26 15:38
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.