Gå till innehåll
Kumla

Digitala fakturor till kumlingar från kommunen

Publicerad: 19 February 2024 12:29

Med start 28 februari genomför Kumla kommun en satsning med siktet inställt på att erbjuda alla invånare och företagare i kommunen digitala alternativ till den fysiska posten. - Viktigt att poängtera är att om man redan är ansluten idag så kommer man få sina fakturor digitalt framöver, säger projektledare Peter Runesson till Sydnärkenytt.

I Kumla kommuns pressutskick om ändringen står detta att läsa:

“Det innebär att den som har en digital brevlåda kan få meddelanden samt fakturor från kommunen digitalt i stället för som vanliga pappersbrev. Ett arbete som kommer att genomföras stegvis i våra verksamheter under 2024. Först ut är våra fakturor”

Måste vara ansluten för få digitalt

Vidare står att läsa: 

"Från och med 28 februari kommer våra medborgare som har en digital brevlåda att få sina fakturor från kommunen där. Den som inte är ansluten till en digital brevlåda kommer att få sin faktura som vanligt via postgång, men kan när som helst ansluta sig till tjänsten.

Peter Runesson är projektledare. Han svarar på frågor från Sydnärkenytt. 

Är det valfritt för invånare/företagare om de vill ansluta sig till att få det digitalt eller ha kvar post?

- Ja, det är valfritt. Viktigt att poängtera är att om man är ansluten idag så kommer man få sina fakturor digitalt. Det går dock alltid välja att undanta specifika avsändare om man så önskar. Detta gör man via den tjänst för digital post som man nyttjar.

“Viktigt ha koll på sin brevlåda”

Har det inte skickats digitalt post alls tidigare till invånare/företagare?

- Vi har haft vissa brev kopplat till vår bygglovshantering som gått ut digitalt. Sedan har vi kommunicerat digitalt under en längre tid via våra e-tjänster och e-post. Nu gör vi en satsning för att även kunna skicka ännu mer av vår övriga post digitalt. 

Vad är det för info som framöver kan skickas digitalt, som inte skickas idag, ni nämner fakturor, nåt mer?

- Vi tänker ganska brett när vi ska införa detta på kommunen och att man kommer att ha möjlighet att få merparten av den post vi skickar ut digitalt. En viktig fördel är att det är ett säkert sätt att kommunicera vilket gör att möjligheterna kring vad vi kan skicka digitalt ökar i stor utsträckning. Sedan måste vi alltid säkerställa att det ok utifrån vårt uppdrag som kommun. 

Finns något mer att nämna i frågan?

-- Viktigt att poängtera att vi kommer jobba successivt under året med att införa digital post för övriga delar i kommunen. Därför är det viktigt för medborgaren att löpande ha koll på sin digitala brevlåda. Man kan även följa utvecklingen på vår webbsida för införandet med adressen www.kumla.se/digitalpost.

Annons

kumla